Βώλακας: Το χωριό με τους γρανιτένιους ογκόλιθους και οι θρύλοι του

Ένα απόκοσμο και εντυπωσιακό σκηνικό…

Βώλακας: Το χωριό με τους γρανιτένιους ογκόλιθους και οι θρύλοι του

Αν βρεθείς ποτέ στην Τήνο, οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, υπάρχει κάτι που πρέπει οπωσδήποτε να βάλεις στο πρόγραμμά σου για να δεις και να θαυμάσεις από κοντά. Ένα απόκοσμο σκηνικό με γιγάντιους μονόλιθους που μοιάζουν σαν να έχουν ξεπηδήσει από κάποια μάχη γιγάντων. Οι γεωλογικοί αυτοί σχηματισμοί δεν αφήνουν κανέναν αδιάφορο και σίγουρα εντυπωσιάζεσαι μαθαίνοντας και τις ιστορίες που τους συνοδεύουν. Όλα αυτά θα τα βρεις και θα τα θαυμάσεις στο περίφημο χωριό Βώλακας στην Τήνο, στο όμορφο αυτό νησί των Κυκλάδων. Ένα απόκοσμο μα συνάμα γήινο σκηνικό για το οποίο η Τήνος μπορεί να υπερηφανεύεται…

Βώλακας: Το χωριό με τους γρανιτένιους ογκόλιθους και οι θρύλοι του

Το χωριό Βώλακας είναι ένα από τα παλιότερα του χωριού ενώ δεν μπορεί να προσδιοριστεί πότε ακριβώς χτίστηκε. Θεωρείται ότι η περιοχή μπορεί να κατοικείται ακόμη και πριν το 2.000 π.Χ. Εκεί, λοιπόν, σε αυτό το ξεχωριστό χωριό θα δεις γρανιτένιους ηφαιστειογενείς ογκόλιθους οι οποίοι βρίσκονται διάσπαρτοι στο οροπέδιο του, κοντά στην Χώρα του νησιού.

Οι σχηματισμοί των βράχων άλλοτε μπορεί να σου θυμίζουν πουλιά, ζώα ή ανθρώπινα σώματα. Ωστόσο κάποιες φορές μοιάζουνα απλά με μεγάλες μπάλες, με βόλους. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου το όνομα του χωριού. Η τοποθεσία αυτή με τους ογκόλιθους έχει γεννήσει θρύλους αλλά έχει προσελκύσει και το ενδιαφέρον των επιστημόνων. Έχουν διατυπωθεί διάφορες θεωρίες. Η πρώτη και επικρατέστερη αναφέρει ότι οι βράχοι προήλθαν από έκρηξη ηφαιστείου 20 περίπου εκατομμύρια χρόνια πριν.

Σύμφωνα με τη δεύτερη θεωρία, η θάλασσα έφτανε μέχρι τον Βώλακα, εκατομμύρια χρόνια πριν. Με την απόσυρση της θάλασσας παρέμειναν τα βράχια, με το χαρακτηριστικό τους σχήμα να οφείλεται στην υδάτινη διάβρωση, ενώ μια τρίτη θεωρία αναφέρει ότι τμήμα μετεωρίτη που προσέκρουσε στην περιοχή με αποτέλεσμα τον σχηματισμό των βράχων.

Τα βράχια του Βώλακα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια πόλος έλξης όσους αγαπούν τα βράχια και την αναρρίχησή τους και προέρχονται από όλο τον κόσμο. Αναρριχητές από τη Γερμανία κι άλλες χώρες της Ευρώπης συρρέουν στην Τήνο και επιδίδονται στο αγαπημένο τους bouldering, στην αναρρίχηση δηλαδή χαμηλού ύψους βράχων χωρίς σχοινιά.

Πηγή:exploringgreece.tv

Για ακίνητα στη μαγευτική Τήνο αλλά και γενικότερα στις υπέροχες Κυκλάδες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας: buy2greece.gr/en ή επικοινωνήστε μαζί μας :

buy2greece@gmail.com

210 7710150.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: