Οι ”Τρύπες του Καραμανλή” και οι ιστορία τους

Οι πιο μυημένοι γνωρίζουν το σημείο και ως Λουμπάρδα, λόγω της ομώνυμης παραλίας στο σημείο. Οι περίφημες Τρύπες του Καραμανλή είναι τα περίφημα τούνελ στην Αθηνών – Σουνίου που βρίσκονται ανάμεσα σε Βάρκιζα και Κορωπί.

Ποια είναι η ιστορία τους

Τα δύο τούνελ βρίσκονται στο 31 χιλιόμετρο της Αθηνών-Σουνίου.

Λόγω της κατασκευής και της κλίσης του δρόμου, υπάρχει περιορισμένη ορατότητα καθιστώντας το σημείο επικίνδυνο.

Οι Τρύπες του Καραμανλή αποτέλεσαν ένα πολύ σημαντικό έργο για την εποχή τους. Και όχι άδικα αν σκεφτεί κανείς ότι πριν από αυτές, οι περιοχές που βρίσκονταν στα παράλια της νότιας Αττικής ήταν ουσιαστικά αποκομμένες από το κέντρο της Αθήνας με άμεσο τρόπο. Η σύνδεσή τους γινόταν από τις περιοχές των Μεσογείων. Το σημείο μάλιστα εκεί, δεν ήταν προσβάσιμο, ακόμη και μέχρι το 1954. Και τα δύο τούνελ, δεν ονομάστηκαν, βέβαια, τυχαία έτσι καθώς αποτέλεσαν ένα από τα πλέον αγαπημένα (ίσως και το αγαπημένο) έργα του τότε πρωθυπουργού Καραμανλή τη δεκαετία του ’80. Ο ίδιος μάλιστα είχε παρακολουθήσει πολύ στενά την διαπλάτυνση του δρόμου και την κατασκευή της δεύτερης σήραγγας, παρά το γεγονός ότι τελικά δεν μπόρεσε να παραστεί στα εγκαίνια της δεύτερης τον Μάρτιο του 1980.

Η πρώτη σηραγγα μήκους 7 μέτρων είχε κατασκευαστεί σε χρόνο ρεκόρ το 1954. Χρειάστηκαν μόλις 3 μήνες και το κόστος ήταν 10 εκατομμύρια δραχμές.

Η απόπειρα δολοφονίας του δικτάτορα Γεώργιου Παπαδόπουλου

Σε εκείνο το σημείο ακριβώς, και με έναν ιδιαίτερο τρόπο, αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον δικτάτορα Γεώργιο Παπαδόπουλο, ο Αλέκος Παναγούλης το 1968. Ήταν Τρίτη 13 Αυγούστου όταν ο Αλέκος Παναγούλης είχε καταφέρει να κρύψει εκρηκτικά στη σήραγγα της Αθηνών – Σουνίου. Η βόμβα πράγματι εξερράγη όχι όμως με το αποτέλεσμα που περίμενε ο Παναγούλης.

Το αυτοκίνητο του Παπαδόπουλου είχε προλάβει να περάσει δευτερόλεπτα νωρίτερα από το σημείο με αποτέλεσμα η απόπειρα να μην πετύχει. Και ενώ ο Παναγούλης είχε υπολογίσει τα λεπτά που θα χρειαστούν για να φτάσει από τη βίλα του στο Λαγονήσι ξεκινώντας στις επτάμισι το πρωί από εκεί, τελικά δεν μπορούσε να το προβλέψει με τόση ακρίβεια.

Στο σημείο επικράτησε πανικός. Οι άνδρες της ασφάλειας άρχισαν να ψάχνουν ενώ επί τόπου ειδοποίηθηκε και η αρμόδια διοίκηση της Χωροφυλακής. Ήταν θέμα χρόνο να συλληφθεί ο Παναγούλης, όπως και έγινε όταν εντοπίστηκε μετά από συστηματική έρευνα. Χαρακτηριστικό είναι ότι τον βρήκαν κρυμμένο σε ένα βράχο φορώντας το μαγιό του. Δεν αποκάλυψε αμέσως το όνομά του αλλά παραδέχτηκε ότι είχε συνεργούς.  έπειτα από δύο μέρες εξακριβώθηκε η ταυτότητά του.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Start a Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: