Πέντε αλήθειες για τον Παρθενώνα που δεν γνωρίζουν αρκετοί

 Ο Παρθενώνας δεν είναι απλώς ένα αξιοθέατο της Ελλάδας αλλά ένα μνημείο που συγκεντρώνει επάνω του την ιστορία χιλιάδων ετών.

Ωστόσο υπάρχουν κάποια πράγματα που αρκετοί δεν γνωρίζουν.

Παρακάτω σας παραθέτουμε 5 σχεδόν άγνωστες αλήθειες για τον Παρθενώνα :

  1. Η ανατίναξη

Τον Σεπτέμβριο του 1687 ο Παρθενώνας υπέστη μεγάλη καταστροφή. Ήταν η περίοδος που ήταν σε εξέλιξη η εκστρατεία του Ενετού Φραγκίσκου Μοροζίνη. Στις 16 Σεπτεμβρίου μια οβίδα τίναξε την πυριτιδαποθήκη του φρουρίου στον αέρα. Το αποτέλεσμα ήταν να καταρρεύσει ένα μεγάλο τμήμα του ναού από την ανατολική πλευρά.

2. Καμία ευθεία, μόνο καμπύλες

Στον Παρθενώνα δεν υπάρχουν ευθείες αλλά καμπύλες οι οποίες δεν μπορούν να γίνουν αντιληπτές . Ουσιαστικά δεν υπάρχουν ευθείες αντιθέτως υπάρχουν ανεπαίσθητες καμπύλες δημιουργώντας μάλιστα την ψευδαίσθηση ότι ο στυλοβάτης του είναι ευθύς και εντελώς επίπεδος πράγμα που δεν ισχύει.

3. Χριστιανικός ναός και τζαμί

Ο Παρθενώνας είχε μετατραπεί σε χριστιανικό ναό αλλά και σε τέμενος, κάτι που πολλοί δεν έχουν ξανακούσει. Πιο συγκεκριμένα ήταν τον 5ο αιώνα όταν ο Παρθενώνας μετατράπηκε σε χριστιανική εκκλησία. Ο Παρθενώνας αφιερώθηκε πρώτα στην Αγία Σοφία και μετά στην Παναγία. Το 17ο αιώνα ο Παρθενώνας ήταν πια και επίσημα τζαμί.

4. Αντισεισμική κατασκευή

Η κατασκευή του Παρθενώνα είναι απολύτως αντισεισμική. Οι ειδικοί έχουν καταλήξεις σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα σχετικά με την κατασκευή του Παρθενώνα. Σύμφωνα με τους ίδιους, το μνημείο έχει κατασκευαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να του επιτρέπει να αποβάλλει το νερό της βροχής αλλά παράλληλα να έχει την απαιτούμενη αντισεισμική προστασία ακόμη και για πολλά ρίχτερ.

5. Η ξύλινη οροφή

Η αρχική οροφή του Παρθενώνα ήταν ξύλινη και αυτό είναι κάτι που λίγοι γνωρίζουν. Μπορεί οι κολώνες, τα αετώματα και ο θριγκός του Παρθενώνα να ήταν κατασκευασμένη από το γνωστό και φημισμένο μάρμαρο αλλά δεν ίσχυε το ίδιο και με την οροφή του. Στην πραγματικότητα η αρχική οροφή του κτίσματος ήταν από ξύλο. Οι ειδικοί και οι ιστορικοί που το έχουν μελετήσει αναφέρουν ότι αυτός ήταν ο μοναδικός τρόπος για να λειτουργήσει η κατασκευή του. Κι αυτό γιατί αν είχαν κατασκευάσει την οροφή του από μάρμαρο, αυτομάτως θα δημιουργούταν μεγάλη πίεση στις κολώνες. Κάτι τέτοιο θα είχε σαν αποτέλεσμα τον μεγάλο κίνδυνο το κτίσμα να καταρρεύσει.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Start a Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: