Mία λανθασμένη λέξη μπορεί να εκτροχιάσει τη διαπραγματευτική σας θέση και να υπονομεύσει τις καλύτερες προσπάθειές σας. Τι δεν πρέπει να λέτε…

- ΠΑΝΤΑ .. > Όταν λέτε “πάντα”, υπονοείτε ότι κάτι είναι αμετάβλητο ή αδύνατο να διαπραγματευτεί. Αυτό μπορεί να κάνει το άλλο συμβαλλόμενο μέρος να αισθάνεται ότι οι ανάγκες και οι επιθυμίες τους δεν ακούγονται ή εξετάζονται. Αντ ‘αυτού, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε φράσεις όπως “στις περισσότερες περιπτώσεις” ή “τυπικά”.
- Αδύνατο .. > Χρησιμοποιώντας τη λέξη “αδύνατο” μπορεί να κλείσει μια διαπραγμάτευση πριν αρχίσει ακόμη. Υπονοεί ότι δεν υπάρχει τρόπος να επιτευχθεί μια συμφωνία και τυπικά τελειώνει τη διαπραγμάτευση. Επιπλέον, το “αδύνατο” μπορεί να σας κάνει να ακούγεται σαν ηττιστής που δεν έχει την ικανότητα να βρει μια αποδεκτή λύση. Μπορεί επίσης να κάνει το άλλο συμβαλλόμενο μέρος να αισθάνεται ότι οι ανάγκες ή τα αιτήματά τους απορρίπτονται χωρίς την κατάλληλη εξέταση.
- Ποτέ .. > Το “Ποτέ” είναι μια λέξη που συνεπάγεται τελική απόφαση και δεν υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης ή συμβιβασμού. Όταν λέτε “ποτέ”, κλείνετε τη συζήτηση και περιορίζετε τις δυνατότητες για ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα. Αντ ‘αυτού, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε φράσεις όπως “Ας εξερευνήσουμε διαφορετικές επιλογές” ή “Ας βρούμε μια λύση που λειτουργεί και για τα δύο μέρη”.
- Τελική .. > Η χρήση της λέξης “τελική” στις διαπραγματεύσεις μπορεί να οδηγήσει σε αδιέξοδο και να βλάψει τη δυνατότητα επιτυχούς έκβασης. Η λέξη “τελική” συνήθως σηματοδοτεί ότι ένα από τα μέρη έχει κάνει την τελευταία προσφορά τους πριν τερματίσει τη διαπραγμάτευση. Αντ ‘αυτού, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε φράσεις όπως “σε αυτό το σημείο” ή “για τώρα” για να αφήσετε χώρο για περαιτέρω διάλογο. Για παράδειγμα, αντί να λέμε, “Αυτή είναι η τελική μας προσφορά”, θα μπορούσατε να πείτε, “Προς το παρόν, αυτό φαίνεται να είναι το καλύτερο που οι αγοραστές μπορούν να κάνουν από την άποψη της τιμής. Υπάρχει κάποια άλλη παραχώρηση που θα μπορούσαν να κάνουν ότι θα μπορούσαν να σας παρακινήσουν να δεχτείτε την τιμή τους; “
- Πρόβλημα .. > Κατά τη διαπραγμάτευση, αποφύγετε λέξεις που συνεπάγονται αρνητικότητα ή φταίξιμο. Το “πρόβλημα” είναι ένα από αυτά τα λόγια. Η χρήση αυτής της λέξης μπορεί να κάνει το άλλο κόμμα αμυντικό και λιγότερο πρόθυμη να εργαστεί για μια λύση. Αντ ‘αυτού, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε φράσεις όπως “πρόκληση” ή “θέμα”. Για παράδειγμα, αντί να λέμε “έχουμε πρόβλημα με την πολυκατοικία”, μπορείτε να πείτε “Υπάρχουν ορισμένα ζητήματα που επισημάνθηκαν από την εταιρέια διαχείρισης που πρέπει να αντιμετωπίσουμε”.
- Ειλικρινά .. > Χρησιμοποιώντας τη λέξη “ειλικρινά” υποδηλώνει ότι ίσως να μην είσασταν ειλικρινείς στο παρελθόν. Υπονοεί επίσης ότι πρόκειται να πείτε κάτι που μπορεί να μην είναι εντελώς ειλικρινές. Για παράδειγμα: Εάν ένας πωλητής είναι απρόθυμος να δεχτεί μια προσφορά που είναι ελαφρώς χαμηλότερη από την ζητούμενη τιμή και ο μεσίτης λέει: “Ειλικρινά, νομίζω ότι πρέπει να λάβετε αυτήν την προσφορά. Είναι το καλύτερο που θα πάρετε. ” Αντ ‘αυτού, απλά δηλώστε τη γνώμη ή την άποψή σας χωρίς να χρησιμοποιήσετε τη λέξη “ειλικρινά”.
- Δίκαιο .. > Η προσπάθεια για δικαιοσύνη στις διαπραγματεύσεις είναι σημαντική, ωστόσο, η χρήση της λέξης “δίκαιη” μπορεί να είναι ένα ζήτημα. Επειδή η έννοια του “δίκαιου” είναι υποκειμενική, αυτό που ένα άτομο θεωρεί ότι είναι δίκαιο μπορεί να μην είναι το ίδιο με αυτό που ένα άλλο άτομο θεωρεί ότι είναι δίκαιος. Επιπλέον, η χρήση του “Δίκαιο” μπορεί να σας κάνει να ακούτε σαν να κάνετε μια συναισθηματική έκκληση αντί να βασίζεστε σε αντικειμενικά γεγονότα. Για να δείξουμε αυτό το σημείο, αντί να λέμε “νομίζω ότι η τιμή που προσφέρουμε είναι δίκαιη”, λέμε “με βάση τις συγκρίσιμες πωλήσεις στην περιοχή, αυτή είναι μια λογική προσφορά”.

Σκεφτείτε Εσείς το γιατί για τις επόμενες λέξεις…
‘Φτηνός’ – ‘Μπορεί’ – ‘Συγνώμη
Αν νομίζετε ότι αφήνετε χρήματα στο τραπέζι καλέστε με !
18 χρόνια και συνεχίζουμε…ΤΣΙΟΥΜΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
210 77 10 150 – 694 50 51 223
Leave a Reply