Ποια περιοχή της Ελλάδας ονομαζόταν κάποτε Δαδί και δόθηκε εκεί μια ιστορική μάχη

Μια δημοφιλής τουριστική περιοχή της Ελλάδας

poia-periochi-tis-elladas-onomazotan-kapote-dadi-kai-dothike-ekei-mia-istoriki-machi

Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας δόθηκαν μάχες κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Άλλες ήταν νικηφόρες και άλλες όχι για τον ελληνικό λαό που το μόνο που ζητούσε ήταν η απελευθέρωση και της τελευταίας πιθαμής της χώρας. Ωστόσο, πίσω από κάθε μάχη κρύβεται η αγωνιστικότητα των Ελλήνων και η ισχυρή θέλησή τους για απελευθέρωση. Μια από τις μάχες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 η οποία δεν είχε νικηφόρα έκβαση για τους Έλληνες οι οποίοι ήταν και αριθμητικά πολύ λιγότεροι από τους Τούρκους. Ο λόγος για τη Μάχη του Δαδίου. Το Δαδί είναι μια σημερινή περιοχή της Ελλάδας η οποία όπως έγινε και με πολλές άλλες άλλαξε όνομα στην πορεία. Ο λόγος για την Αμφίκλεια. Η ιστορία της περιοχής ξεκινά από την αρχαιότητα και είναι πολύ σημαντική μέσα στους αιώνες.

Ελληνική Επανάσταση 1821: Η Μάχη του Δαδίου

Η Μάχη του Δαδίου έλαβε χώρα στο Δαδί Φθιώτιδας δηλαδή τη σημερινή Αμφίκλεια, την 1η Νοεμβρίου 1822. Συνέβη κατά τη διάρκεια της προσπάθειας  του Χουρσίτ Πασά να εισβάλλει στη Στερεά Ελλάδα με σκοπό να καταπνίξει το κέντρο της Επανάστασης στην Πελοπόννησο. Ωστόσοι οι 1200 Έλληνες δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν τους περίπου 12.000 Τούρκους. Έτσι, το αποτέλεσμά της ήταν η ήττα των Ελλήνων. Για να αποκρούσει τους Τούρκους, ο Ανδρούτσος έφυγε από την Αθήνα, συγκεντρώνοντας επιπλέον αγωνιστές του κατά τη διαδρομή ως το Δαδί. Όταν έφτασε εκεί, διέθετε 1.200 πολεμιστές, από τους οποίους άφησε 500 να υπερασπιστούν το Δαδί. Πληροφορούμενος ότι οι Τούρκοι βάδιζαν προς το Τουρκοχώρι, έστησε ενέδρα στη Μονή Παναγιάς, στον Παρνασσό, μαζί με τον Λεπενιώτη, που βρισκόταν ήδη εκεί.

Παρά την τετράωρη γενναία άμυνα των Ελλήνων, η οποία προκάλεσε μεγάλες απώλειες στους Τούρκους, οι πρώτοι αναγάστηκαν να τραπούν σε φυγή όταν έμαθαν πως το ιππικό είχε διασκορπίσει τους Έλληνες στο Δαδί και ερχόταν από τα μετόπισθέν του με σκοπό να τους κυκλώσουν.

Δαδί ή αλλιώς Αμφίκλεια

Η Αμφίκλεια ή αλλιώς το παλαιότερα ονομαζόμενο Δαδί βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Παρνασσού. Μπροστά της θα δεις να απλώνεται η κοιλάδα του ποταμού Κηφισού. Όπως είπαμε πρόκειται για ένα μέρος με μεγάλη ιστορία ήδη από την αρχαιότητα. Σε γραπτά την συναντούμε με το όνομα Αμφίκαια μια ονομασία που πήρε, η προϊστορική και ταυτόχρονα μυθική Οφιτεία, μετά την εγκατάσταση των Φωκέων και Δωριέων. Ως Αμφίκαια την αναφέρει και ο Ηρόδοτος. Θεωρείται η πόλη η οποία άκμασε μετά τα Μηδικά. Η λέξη Αμφίκαια, ίσως να παράγεται από το ρήμα αμφικαίνυμαι, το οποίο σημαίνει υπερέχω σε ύψος, διαπρέπω κ.λ.π., οπότε το τοπωνύμιο Αμφίκαια φανερώνει την σε υψηλό τόπο κειμένη πόλη. Σήμερα αποτελεί πλέον έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό ιδιαίτερα λόγω της κοντινής της απόστασης από το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού.

Αν βρεθείς στην περιοχή αναζήτησε την εκκλησία Αγία Ιερουσαλήμ η οποία είναι λαξευμένη μέσα σε βράχο. Η εικόνα της προκαλεί δέος στον επισκέπτη.

Πηγή:exploringgreece.tv

Για ακίνητα στην Αμφίκλεια αλλά και γενικότερα στην υπέροχη Φθιώτιδα επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας: buy2greece.gr/en ή επικοινωνήστε μαζί μας :

buy2greece@gmail.com

210 7710150.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Start a Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: