Φρούριο Τεκέ: Το κάστρο που έχτισε ο Αλή Πασάς δίπλα στη θάλασσα

Η στρατηγική θέση και γιατί επιλέχθηκε το σημείο…

Φρούριο Τεκέ: Το κάστρο που έχτισε ο Αλή Πασάς δίπλα στη θάλασσα

Τα φρούρια που επέλεγαν να χτίσουν οι Οθωμανοί ήταν πάντα σε στρατηγικά σημεία και καθόλου τυχαία τοποθετημένα εκεί. Το βασικό χαρακτηριστικό τους ήταν ότι είχαν μια θέση εποπτική και θα μπορούσαν να ελέγχουν την ευρύτερη περιοχή. Ένα τέτοιο κάστρο κατασκευάστηκε με απόφαση του Αλή Πασά Ιωαννίνων και στη Λευκάδα, σε μια ιδιαίτερη θέση. Ο λόγος για το Φρούριο Τεκέ ή αλλιώς το Κάστρο του Γρίβα το οποίο έχει τη δική του μεγάλη ιστορία μέσα στους αιώνες. Μπορείς, λοιπόν, πρώτα να μάθεις την ιστορία του και να το επισκεφθείς με την πρώτη ευκαιρία. Εξάλλου ολόκληρη η Λευκάδα είναι πανέμορφη. Εκεί βρίσκεται και η Εγκλουβή, το υψηλότερο χωριό του Ιονίου.

Φρούριο Τεκέ: Το κάστρο που έχτισε ο Αλή Πασάς δίπλα στη θάλασσα

Το Κάστρο του Γρίβα ή αλλιώς Φρούριο Τεκέ όπως είναι περισσότερο γνωστό βρίσκεται πολύ κοντά στη γέφυρα της Λευκάδας. Όπως είπαμε το σημείο που επιλέχθηκε για να κατασκευαστεί, μόνο τυχαίο δεν ήταν. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο και κομβικό σημείο από το οποίο μπορεί κάποιος εύκολα και αποτελεσματικά να έχει τον έλεγχο δύο δρόμων. Και του κανονικού αλλά και του θαλάσσιου οι οποίοι στην πραγματικότητα ενώνουν την Αιτωλοακαρνανία με τη Λευκάδα. Στην αρχή ο λόφος ήταν γνωστός για μοναστηριακό μουσουλμανικό κτίσμα που ήταν κατασκευασμένο εκεί από το 1668 και γι’ αυτό είχε την ονομασία «Τεκές». Όπως αποδείχτηκε, ο Αλή πασάς εκτίμησε τη στρατηγική αξία της θέσης και αποφάσισε να αξιοποιήσει το λόφο με την κατασκευή οχυρού.

Το 1806, όταν ο Αλή πασάς κατέλαβε τη Βόνιτσα και τη Πρέβεζα ήταν έτοιμος να κινηθεί και προς την Λευκάδα. Γι’ αυτό και το φρούριο ολοκληρώθηκε σε πολύ σύντομο χρόνο. Ήδη κατά τα τέλη του 1806 άρχισαν να συγκεντρώνονται στο φρούριο Τουρκαλβανοί αλλά η φρουρά της Λευκάδας είχε προλάβει να οργανωθεί και προετοιμαστεί. Τα επόμενα χρόνια ο Αλή πασάς παραχώρησε το φρούριο στην οικογένεια των Γριβαίων. Έτσι έμεινε γνωστό σαν «κάστρο του Γρίβα». Τον Μάιο του 1821, τα δύο οχυρά πολιορκήθηκαν από τους Έλληνες και τελικά κατελήφθησαν.

Το κάστρο του Γρίβα σήμερα

Αν βρεθεί κανείς σήμερα στην περιοχή θα διαπιστώσει ότι το Κάστρο διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση. Διατηρούνται αρκετά δωμάτια και αποθήκες σε αρκετά όμως από αυτά οι στέγες έχουν καταρρεύσει. Από τους πύργους του φρουρίου ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει την υπέροχη θέα προς τον Αμβρακικό, το Ιόνιο και τη Λευκάδα.

Πηγή:exploringgreece.tv

Για ακίνητα στη Λευκάδα αλλά και γενικότερα στα υπέροχα νησιά του Ιονίου επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας: buy2greece.gr/en ή επικοινωνήστε μαζί μας :

buy2greece@gmail.com

210 7710150.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Start a Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: