Αυτή είναι η «μικρή Καππαδοκία» της Ελλάδας

Ένα από κοσμο και εντυπωσιακό τοπίο…

Αυτή είναι η «μικρή Καππαδοκία» της Ελλάδας

Απόκοσμα τοπία, παράξενα μορφολογικά σκηνικά και εικόνες που σε αφήνουν με το στόμα ανοιχτό. Μερικά από αυτά θα συναντήσεις αν ταξιδέψεις στην Ελλάδα και ψάξεις για κάτι διαφορετικό πέρα από τα γνωστά και συνηθισμένα αξιοθέατα. Ακόμη και στην πιο απόμακρη και μακρινή πλευρά μπορείς να δεις κάτι που δεν φανταζόσουν ότι υπάρχει στη χώρα μας. Όπως για παράδειγμα την «μικρή Καππαδοκία» της Ελλάδας. Ένα μέρος με ιδιαίτερη ομορφιά και πολύ παράξενη μορφολογία. Και από το όνομά της καταλαβαίνεις ότι μοιάζει με την γνωστή Καππαδοκία της Τουρκίας. Μόνο που λείπουν τα αερόστατα. Ακόμη και χωρίς αυτά, μπορούμε να πάμε μια νοητή βόλτα ως εκεί μέσα από φωτογραφίες. Η εικόνα είναι άκρως εντυπωσιακή και σε καλεί κάποια στιγμή να την γνωρίσεις και από κοντά. Όλα αυτά αν βρεθείς μέχρι την Κοζάνη! Είναι το περίφημο και εντυπωσιακό Γεωπάρκο Μπουχάρια!

Η περιοχή αυτή της Κοζάνης ουσιαστικά αποτελείται από βράχια και φυσικές γεωμορφές. Αυτές σύμφωνα με τους επιστήμονες και τους ερευνητές που ασχολήθηκαν και μελέτησαν το σημείο, προήλθαν από τη διάβρωση του εδάφους σε διάστημα χιλιάδων χρόνω. Έτσι δημιουργήκε αυτό το υπέροχο φυσικό αξιοθέατο του τόπου. Επισκεπτόμενος το Γεωπάρκο Μπουχάρια στην Κοζάνη θα παρατηρήσεις ότι ουσιαστικά πρόκειται για βραχώδεις σχηματισμούς ή καλύτερα ένα είδος χωμάτινης κολώνας. Κολώνες που είναι φτιαγμένες από άμμους, κροκάλες, μάργες και αργίλους και πιθανή συγκολλητική ύλη από οξείδια του σιδήρου και διοξείδιο του πυριτίου. Αυτά αναφέρει χαρακτηριστικά έκθεση του Πανεπιστημίου της Αθήνας.

Την κορυφή των κολόνων αυτών καλύπτει ένας σχιστολιθικός βράχος ο οποίος στην πραγματικότητα μοιάζει να έγινε η ομπρέλα στην εξέλιξη του σχηματισμού. Οι κολώνες είναι περίπου 20 και το ύψος τους ποικίλλει από 3 μέχρι 6 μέτρα. Το όνομα της τοποθεσίας «Μπουχάρια» προέρχεται από το σχήμα τους, καθότι «μπουχάρι» στην τοπική διάλεκτο σημαίνει καμινάδα. 

Πώς θα πας στα Μπουχάρια

Για να δεις πού βρίσκεται το εντυπωσιακό Γεωπάρκο Μπουχάρια και πώς μπορείς να πας εκεί εύκολα μπορείς να δεις ακριβώς τους Google Maps. Βρίσκονται στο Μικρόβαλτο του Δήμου Καμβουνίων νότια της Κοζάνης. Η απόσταση από την Κοζάνη είναι περίπου 40 λεπτά αλλά αξίζει να βρεθείς εκεί έστω μια φορά στη ζωή σου. Είναι ένα ιδιαίτερο και ζωντανό γεωλογικό φαινόμενο το οποίο αξίζει να επισκεφθεί κανείς είτε με παρέα είτε οικογενειακά! Είναι προσβάσιμο εύκολα και διαθέτει διαδρόμους με σκαλοπάτια και κάποια παρατηρητήρια. Καλό θα ήταν να το επισκεφθείς απόγευμα για να απολαύσεις καλύτερα τα χρώματα. Μάλιστα, επειδή ο χρόνος το φθείρει γρήγορα, βάλε το στο πρόγραμμά σου με την πρώτη ευκαιρία.

Πηγή:https://exploringgreece.tv/

Για ακίνητα στην Κοζάνη επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας: buy2greece.gr/en ή επικοινωνήστε μαζί μας :

buy2greece@gmail.com

210 7710150.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Start a Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: