Σπάθα: Το ελληνικό ακρωτήρι που μοιάζει με σπαθί

Η ενδιαφέρουσα ιστορία του…

Σπάθα: Το ελληνικό ακρωτήρι που μοιάζει με σπαθί

Κάθε γωνιά της Ελλάδας έχει τη δική της ιστορία και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις είναι άγνωστη και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Μπορείς να την γνωρίσεις και να την θαυμάσεις είτε επισκεπτόμενος διάφορα μέρη της Ελλάδας είτε… διαβάζοντας exploringgreece.tv μιας και μας αρέσει να ανακαλύπτουμε νέα μέρη και να στα παρουσιάζουμε. Ένα από αυτά, λοιπόν, είναι ένα ελληνικό Ακρωτήρι το οποίο μοιάζει με σπαθί και έχει δύο ονόματα. Το ένα του όνομα είναι Σπάθα (λόγω του σχήματός του) και το άλλο Ακρωτήριο της Ειρήνης. Και πίσω από αυτό βρίσκεται ένα πολύ σημαντικό ιστορικό γεγονός. Το συγκεκριμένο Ακρωτήριο βρίσκεται στην Κρήτη και μάλιστα στο βορειότερο σημείο του νησιού. Είναι ένα σημείο που το μάτι σου χάνεται στο ατελείωτο μπλε της θάλασσας και σίγουρα είναι στη λίστα μας με τα 3 Ακρωτήρια της Ελλάδας που πρέπει να επισκεφθείς έστω μια φορά στη ζωή σου. Διαβάζοντας παρακάτω, θα μπει στις επιθυμίες σου για το μέλλον…

Το ελληνικό Ακρωτήρι που μοιάζει με σπαθί και γιατί το αποκαλούν Ακρωτήριο της Ειρήνης

Το Ακρωτήριο Σπάθα ή Σπάδα βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο της Κρήτης και συγκεκριμένα με το σχήμα που έχει «εισχωρεί» στο Κρητικό Πέλαγος προς το Βορρά σε απόσταση 25 χιλιομέτρων. Στην πραγματικότητα πήρε το όνομα Σπάθα γιατί αν το κοιτάξεις από ψηλά μοιάζει σπαθί.  Πρόκειται για ένα σημείο αρκετά κακοτράχηλο από άποψη εδάφους αλλά και συγκλονιστικής ομορφιάς. Υπάρχουν μερικές πεδινές περιοχές μικρής έκτασης και άγρια φύση η οποία συνδυάζεται με το βαθύ μπλε της θάλασσας. Δεν είναι τυχαίο ότι η περιοχή είναι κηρυγμένη από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους Νatura. Όταν βρεθείς εκεί θα το διαπιστώσεις με τα μάτια σου αλλά και όλες του τις αισθήσεις.

Εκτός όμως από Σπάθα, όπως είπαμε, ονομάζεται εδώ και αρκετά χρόνια και Ακρωτήριο της Ειρήνης . Ποιος είναι ο λόγος;

Ονομάστηκε  «Ακρωτήριο της Ειρήνης» μετά την πρωτοβουλία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Κισσάμου και Σελίνου Ειρηναίου να γίνει σε εκείνο το σημείο συνάντηση ηγετών παγκοσμίου κύρους (μεταξύ των οποίων οι Ούλοφ Πάλμε και Μελίνα Μερκούρη) με βασικό θέμα την Παγκόσμια Ειρήνη. Επιπλέον αυτό το Ακρωτήριο υπήρξε τόπος λατρείας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Τα δύο χριστιανικά μοναστήρια που είναι εκεί χρονολογούνται από την περίοδο της Ενετοκρατίας.

Πώς θα πας στο Ακρωτήριο Σπάθα

Η πρόσβαση είναι ελαφρώς δύσκολη και γι’ αυτό το λόγο το σημείο έχει παραμείνει παρθένο και χωρίς ανθρώπινες παρεμβάσεις. Στην πραγματικότητα ακόμη και το οδικό δίκτυο είναι ανύπαρκτο. Ωστόσο, ο προορισμός σε αποζημιώνει για τη δύσκολη διαδρομή που έχεις κάνει.

Η πρόσβαση γίνεται με 4Χ4 ή παρόμοιο όχημα και θα ξεκινήσεις από το χωριό «Ροδωπού» το οποίο βρίσκεται εκεί που αρχίζει ουσιαστικά το Ακρωτήρι. Και μπορεί το Ακρωτήριο Σπάθα να είναι δυσπρόσιτο αλλά σίγουρα σε ανταμείβει όταν θα βρεθείς εκεί. Η θέα είναι συγκλονιστική και σε κάνει να ξεχνάς τα πάντα. Έχουμε βρεθεί δύο φορές εκεί και σίγουρα δε θα είναι οι τελευταίες. Αρκεί να αποφασίσεις να κάνεις το ταξίδι σου ως την Κρήτη και να έχεις σημειώσει στη λίστα σου και αυτή την επίσκεψη.

Πηγή:exploringgreece.tv

Για ακίνητα στην Κρήτη επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας: buy2greece.gr/en ή επικοινωνήστε μαζί μας :

buy2greece@gmail.com

210 7710150.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Start a Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: