Το ελληνικό νησί που είναι μια αληθινή «μονόπολις»!

Τα ιδιαίτερα αξιοθέατα σε μια μικρή γωνιά της Ελλάδας

Το ελληνικό νησί που είναι μια αληθινή «μονόπολις»!

Γραφικά στενά, ασβεστωμένα σπίτια και το απέραντο γαλάζιο μπροστά στα πόδια σου. Το ελληνικό νησί που σου μαθαίνει τι σημαίνει τιρκουάζ και σε κάνει να θες να έρθει το καλοκαίρι πολύ πιο γρήγορα. Πρόκειται μάλιστα για ένα νησί το οποίο είναι στην πραγματικότητα εδώ και αιώνες μια αληθινή «μονόπολις»! Έχει ουσιαστικά ένα και μοναδικό χωριό και καθόλου Χώρα. Το μεγαλύτερο ποσοστό των 600 περίπου κατοίκων αλλά και οι δραστηριότητες είναι συγκεντρωμένες εκεί. Το Χωριό είναι ψηλά στο λόφο και από εκεί μπορείς να αγναντέψεις μια μοναδική θέα προς το Αιγαίο. Και φυσικά από εκεί μπορείς να ξεκινήσεις και να θαυμάσεις όλες τις ομορφιές του νησιού (και αυτές είναι πολλές). Η Κίμωλος είναι αυτό το νησί!

Το ελληνικό νησί που είναι μια αληθινή «μονόπολις»!

Η Κίμωλος είναι ένα πανέμορφο νησί με αυτή την ιδιαιτερότητα στον τρόπο με τον οποίο έχουν οργανωθεί οι οικισμοί της. Ακόμη από την αρχαιότητα, το νησί ήταν «μονόπολις» και είχε μόνο έναν οικισμό. Έτσι ακριβώς και σήμερα έχει ένα μόνο Χωριό. Υπάρχουν πλέον και κάποιοι μικρότεροι οικισμοί οι οποίοι όμως κατοικούνται μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες. Είναι μικροί οικισμοί που γεμίζουν από ανθρώπους που έχουν τα εξοχικά τους στο νησί και έρχονται για λίγες μέρες ή έναν – δύο μήνες. Τέτοια είναι η Ψάθη, τα Πράσα, η Αλυκή και Μπονάτσα.

Κάτι ακόμη ξεχωριστό που συμβαίνει στο ένα και κεντρικό Χωριό στο ύψωμα του λόφου είναι ότι δεν υπάρχει αυτό που λέμε μεγάλη και κεντρική πλατεία. Αντιθέτως θα συναντήσεις πολλές και μικρές με μία να ξεχωρίζει αλλά χωρίς να είναι η κεντρική. Επιπλέον το βλέμμα του επισκέπτη τραβάει και το μεσαιωνικό Κάστρο στην κορυφή του λόφου. Στην Κίμωλο, φημισμένο είναι και το κεντρικό πλακόστρωτο δρομάκι της, το οποίοι ντόπιοι και τουρίστες αποκαλούν και Αγορά. Γιατί είναι ακριβώς αυτό. Ένας δρόμος γεμάτος μαγαζάκια και πολύ όμορφη ατμόσφαιρα. Εκεί που θα ζήσεις μερικές ρομαντικές καλοκαιρινές νύχτες μακριά από τη βαβούρα και την ένταση της καθημερινότητας. Όποιος το έχει επισκεφθεί, σίγουρα το καταλαβαίνει…

Tο ελληνικό νησί «μονόπολις» μπορεί να καμαρώνει για τα αξιοθέατά του κάποια από τα οποία είναι ιδιαιτέρως πρωτότυπα και μάλιστα φτιαγμένα από τη μητέρα φύση. Όπως είναι και το περίφημο και εντυπωσιακό μανιτάρι της, το λεγόμενο Σκιάδι. Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για το κατατεθέν της Κιμώλου. Είναι ένα πολύ σπάνιο μνημείο της φύσης στα δυτικά του υψώματος Σκλάβου στο βόρειο τμήμα της Κιμώλου. Πρόκειται για ένα τεράστιο πέτρινο «μανιτάρι», που οφείλει τη δημιουργία του στα διαφορετικά πετρώματα που το αποτελούν. 

Κάτι ακόμη άκρως εντυπωσιακό στο νησί είναι επίσης τα περίφημα σύρματα. Θα τα δεις στη νότια έξοδο του οικισμού της Γούπας. Πρόκειται για τις πανέμορφες και πολύ ιδιαίτερες σπηλιές οι οποίες είναι πελεκημένες στο μαλακό βράχο. Είναι το σημείο όπου φυλάσσονται οι βάρκες των ψαράδων και έχουν τη δική τους μακραίωνη ιστορία.

Αυτά είναι μερικά από όσα θα σε γοητεύσουν στο ιδιαίτερο και μικρό αυτό ελληνικό νησί – «μονόπολις» το οποίο σου κλέβει την καρδιά όλες τις εποχές του χρόνου. Και μπορεί το καλοκαίρι να έχει την τιμητική του και να ονειρεύεσαι βουτιές σε παραλίες αλλά και οι άλλες εποχές φαίνεται πως σε γεμίζουν εικόνες και αισθήσεις. Η Κίμωλος, το νησί κιμωλία όπως συνηθίζουν να το αποκαλούν είναι σαν να έχει ζωγραφιστεί τελικά από πολύχρωμες κιμωλίες και σε βάζει στις σελίδες ενός όμορφου θαλασσινού παραμυθιού. Ένα ταξίδι μπλεγμένο με πέτρα, αλμύρα της θάλασσας και το λευκό των σπιτιών. Ένα πραγματικό όνειρο από το οποίο δε θες να ξυπνήσεις…

Πηγή:exploringgreece.tv

Για ακίνητα στην Κίμωλο και γενικότερα στις μαγευτικές Κυκλάδες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας: buy2greece.gr/en ή επικοινωνήστε μαζί μας :

buy2greece@gmail.com

210 7710150.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: