Το πασίγνωστο ελληνικό χωριό που κάποτε λεγόταν Τηγάνι!

Πότε άλλαξε όνομα και γιατί…

Το πασίγνωστο ελληνικό χωριό που κάποτε λεγόταν Τηγάνι!

Υπάρχουν χωριά που έχουν ιστορία κάποιων ετών και άλλα αιώνων. Οικισμοί που ένα γεγονός ή ένας άνθρωπος άλλαξε τελείως τον ρου τους στην ιστορία και πολύ συχνά το όνομά τους. Ένα από αυτά τα χωριά είναι πολύ γνωστό στην Ελλάδα και κάποτε είχε ένα άκρως παράξενο όνομα. Λεγόταν Τηγάνι. Πάει πουθενά το μυαλό σου; Μιλάμε για το Πυθαγόρειο της Σάμου. Αυτό το πολύ γνωστό χωριό στη Σάμο, νησί από το οποίο καταγόταν ο σπουδαίος φιλόσοφος Πυθαγόρας. Το όνομα Τηγάνι μάλιστα δεν είναι και τόσο παλιό καθώς το χωριό λέγεται Πυθαγόρειο λιγότερο από έναν αιώνα. Μια επίσκεψη σε έναν τέτοιο τόπο επιβάλλεται κάποια στιγμή που θα σου δοθεί η ευκαιρία.

Το πασίγνωστο ελληνικό χωριό που κάποτε λεγόταν Τηγάνι!

Όταν επισκεφθήκαμε πρώτη φορά το Πυθαγόρειο, δεν γνωρίζαμε την διπλή του ονομασία. Θεωρούσαμε πως σίγουρα ονομάζεται έτσι εδώ και αιώνες τιμής ένεκεν στον Πυθαγόρα. Κι όμως σε αυτό το όνομα ακούει ο οικισμός μόλις από το 1955. Το προηγούμενο όνομά του ήταν Τηγάνι! Η ονομασία δόθηκε από την Διεθνή Οργάνωση Πυθαγορείων, προς τιμήν του μεγάλου φιλόσοφου Πυθαγόρα, που καταγόταν από τη Σάμο. Και έτσι έγινε περισσότερο γνωστό το χωριό. Λίγοι θυμούνται πλέον την παλιά του ονομασία και αν τους πεις ότι είσαι από το Τηγάνι θα σε κοιτούν παράξενα.

Είναι εξάλλου, τιμή των κατοίκων να ονομάζεται έτσι το χωριό τους, πράγμα που θα σου επιβεβαιώσουν και οι ίδιοι αν βρεθείς εκεί. Εκτός από το σπουδαίο ιστορικό όνομα, το χωριό αυτό είναι και ιδιαίτερο όμορφο και γραφικό. Εκεί που βρίσκεται σήμερα το Πυθαγόρειο και το πάλαι ποτέ Τηγάνι, ήταν κάποτε η αρχαία πόλη της Σάμου. Το ίδιο συμβαίνει και με το λιμάνι στο οποίο μάλιστα είχε αναφερθεί και ο Ηρόδοτος. Ο ίδιος το αποκαλούσε θαυμαστό έργο στο νησί ενώ ταυτόχρονα θεωρείται το αρχαιότερο τεχνητό λιμάνι της Μεσογείου.

Εκεί, μάλιστα ξεχωρίζει το άγαλμα του Πυθαγόρα, ένα σύγχρονο γλυπτό που απεικονίζει τον Πυθαγόρα με το περίφημο θεώρημα του. Αν βρεθείς οποιαδήποτε εποχή του χρόνου στη Σάμο, πρέπει να περάσεις από το Πυθαγόρειο. Είναι, εξάλλου, δίπλα στο Βαθύ, μόλις δεκαπέντε λεπτά. Το καλοκαίρι γίνεται ένα κοσμοπολίτικο μέρος οπότε αν θες κάτι πιο χαλαρό καλύτερα να βρεθείς στο νησί άνοιξη ή φθινόπωρο. Η κάθε εποχή έχει κάτι διαφορετικό να σου προσφέρει και να σε κάνει να περάσεις καλά.

Πηγή:exploringgreece.tv

Για ακίνητα στη Σάμο και συγκεκριμμένα στο Πυθαγόρειο επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας: buy2greece.gr/en ή επικοινωνήστε μαζί μας :

buy2greece@gmail.com

210 7710150.

Προτεινόμενη αγγελία: https://www.buy2greece.gr/en/propertyDetails/10575199

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Start a Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: