Η μυθική λίμνη στην οποία ο Ηρακλής πάλεψε με τις Στυμφαλίδες Όρνιθες

Η μυθική λίμνη στην οποία ο Ηρακλής πάλεψε με τις Στυμφαλίδες Όρνιθες

Μύθοι, θρύλοι και παραδόσεις συνοδεύουν την κάθε περιοχή της Ελλάδας. Από την αρχαιότητα έως και την πρόσφατη ιστορία, διάφορες τοποθεσίες της Ελλάδας έχουν γίνει πρωταγωνιστές ιστορικών γεγονότων, μύθων και θρύλων. Ένα τέτοιο μέρος είναι και η μυθική και πανέμορφη λίμνη στην οποία θεωρείται ότι ο Ηρακλής πάλεψε με τις Στυμφαλίδες Όρνιθες. Ένα μέρος συναρπαστικό που ακόμη και σήμερα σε κάνει να νιώθεις ότι γύρω σου εκτυλίσσεται ο μύθος. Ο λόγος για την λίμνη Στυμφαλία στην ορεινή Κορινθία.

Η μυθική λίμνη στην οποία ο Ηρακλής πάλεψε με τις Στυμφαλίδες Όρνιθες

Η λίμνη Στυμφαλία βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 600 μέτρων, σε ένα οροπέδιο που μπορεί να εξηγήσει από μόνο του γιατί ο τόπος αυτός επιλέχθηκε για να εξελιχθεί εκεί ο 6ος μύθος του Ηρακλή με τις Στυμφαλίδες Όρνιθες. Συγκεκριμένα ο μύθος λέει ότι ο ισχυρός Ηρακλής κατάφερε να παρασύρει τις όρνιθες να βγουν από την πυκνή βλάστηση της λίμνης, χάρη στα κρόταλα από χαλκό που του έδωσε η θεά Αθηνά. Έπειτα ο ίδιος άρχισε να πετυχαίνει με τα βέλη του κάθε όρνιθα που εμφανιζόταν.

Η ιδιαίτερη ελώδης αυτή λίμνη βρίσκεται στην ορεινή Κορινθία ανάμεσα τα όρη Κυλλήνη και Ολίγυρτος. Το περισσότερο νερό της το έχει, όπως και οι περισσότερες λίμνες κατά τη διάρκεια του χειμώνα ενώ το βάθος της είναι περίπου 2 μέτρα την άνοιξη και μόλις μισό μέτρο το φθινόπωρο. Από ψηλά βέβαια είναι κάτι που δεν μπορείς να διακρίνεις εύκολα παρά μόνο αν παρατηρήσεις τα δέντρα που βρίσκονται μέσα σε αυτήν. Στα νερά της ζουν πολλά ψάρια και το πιο γνωστό είναι το Phoxinellus stymfalicious το οποίο είναι ενδημικό. Έχει μάλιστα και κάτι ξεχωριστό. έχει την ιδιότητα να επιβιώνει όταν αποξηραίνεται η λίμνη βυθιζόμενο στο παχύ στρώμα λάσπης που δημιουργείται. Εκτός από ψάρια, στη λίμνη Στυμφαλία βρίσκουν, επίσης, καταφύγιο επίσης μεταναστευτικά πουλιά και για πολλά από αυτά η λίμνη αποτελεί τόπο αναπαραγωγής.

Κοντά στις όχθες της λίμνης ήταν χτισμένη η Αρκαδική πόλη Στύμφαλος. Στους Ρωμαϊκούς χρόνους ο αυτοκράτορας Αδριανός κατασκεύασε υδραγωγείο με το οποίο υδροδότησε την Κόρινθο με νερό από την λίμνη.

Δείτε εντυπωσιακές εικόνες της μυθικής λίμνης από ψηλά μέσα από το βίντεο του καναλιού Haanity στο Youtube.

Πηγή:exploringgreece.tv

Για ακίνητα στην Κορινθία επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας: buy2greece.gr/en ή επικοινωνήστε μαζί μας :

buy2greece@gmail.com

210 7710150.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Start a Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: