Ο άγνωστος Ωρωπός που έχει να κατοικηθεί μισό αιώνα

Ο άγνωστος Ωρωπός που έχει να κατοικηθεί μισό αιώνα

Υπάρχουν κάποια ελληνικά χωριά που ζουν εδώ και αιώνες αλλάζοντας πληθυσμούς και έχοντας ζήσει σπουδαία ιστορικά γεγονότα. Παραμένουν εκεί μαζί με τα μνημεία και τα αξιοθέατά τους να θυμίζουν τα όσα έζησαν. Κάποια ελληνικά χωριά, όμως, παρά το γεγονός ότι κατοικήθηκαν από αρχαιοτάτων χρόνων, δεν κατάφεραν να συνεχίσουν την πορεία τους. Εγκαταλείφθηκαν και παρέμειναν σήμερα να αποκαλούνται ως χωριά – φαντάσματα. Ένα από αυτά είναι και ο Παλαιορόφορος Πρεβέζης ή αλλιώς Παλιός Ωρωπός. Ένα ελληνικό χωριό το οποίο κατοικήθηκε για πρώτη φορά το 2.000 π.Χ., άκμασε κατά τα ελληνιστικά χρόνια, απειλήθηκε από τους Ρωμαίους και επιβίωσε της Τουρκοκρατίας. Σήμερα, το μόνο που μαρτυρά ότι κάποτε έσφυζε από ζωή είναι τα δεκάδες ερειπωμένα σπίτια, οι εγκαταλελειμμένοι δρόμοι και τα χαλάσματα. Ο οικισμός εκτείνεται στους βορειοανατολικούς πρόποδες του Ζαλόγγου. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, οι πρώτοι κάτοικοι εγκαταστάθηκαν στο βορειότερο ύψωμα της περιοχής την 2η π.Χ. χιλιετία. Ωστόσο, η περίοδος ακμής ξεκίνησε πάνω από χίλια χρόνια αργότερα, όταν τον 4ο αιώνα π.Χ. οι Ηλείοι αποφάσισαν να την περιτειχίσουν.

Το ελληνικό χωριό που έχει να κατοικηθεί μισό αιώνα

Με την ονομασία Ελάτρεια, η τοποθεσία φιλοξένησε μία από της τέσσερις αποικίες των Ηλείων στο νομό Πρεβέζης. Όπως αποκάλυψαν οι έρευνες του διακεκριμένου αρχαιολόγου Σωτήρη Δάκαρη τη δεκαετία του ’60, η αρχαία Ελάτρεια άκμασε ραγδαία κατά τα ελληνιστικά χρόνια. Ένα από τα βασικά της πλεονεκτήματα του οικισμού ήταν η εντυπωσιακή οχύρωση, τόσο η φυσική, όσο και η τεχνητή. Τα τείχη που έχτισαν οι Ηλείοι έφταναν σε μήκος τα 1.690 μέτρα. Τμήμα τους σώζεται ως σήμερα. Οι ανασκαφές αποκάλυψαν ακόμα, αρχαία νεκροταφεία, λίθινα και χάλκινα εργαλεία, προτομές, νομίσματα και θεμέλια ακροπόλεων. Η επικρατούσα θεωρία θέλει την περίοδο ακμής να τελειώνει περί το 167 π.Χ., όποτε ο οικισμός καταστράφηκε από τους Ρωμαίους. Ο Δάκαρης, ωστόσο, έφερε στο φως σημάδια που μαρτυρούν την περιορισμένη κατοίκηση και κατά τη ρωμαϊκή εποχή. Σήμερα είναι ορατά και ορισμένα τμήματα του ρωμαϊκού υδραγωγείου της Νικοπόλεως.

Ο Παλαιορόφορος σήμερα

Στη σύγχρονη εποχή, η Ελάτρεια έγινε Παλαιορόφορος και μέχρι πριν από μισό αιώνα κατοικούνταν ακόμα. Μάλιστα, κατά τον εμφύλιο, στο μοναστήρι Αβάσος, χτισμένο στην κοιλάδα που διασχίζει το χωριό, τελέστηκε η ορκωμοσία της πρώτης μόνιμης ομάδας Αντάρτικου στην περιοχή. Ωστόσο, επί δικτατορίας, η συνένωση του Παλαιορόφορου με τα χωριά Πολύβρυσο και Τρίκαστρο είχε ως αποτέλεσμα την σταδιακή εκκένωση του ιστορικού οικισμού. Οι κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και ίδρυσαν τη νέα κοινότητα Ωρωπού κοντά στην Εθνική οδό Πρέβεζας – Λούρου. Ο εγκαταλελειμμένος οικισμός από ψηλά. Έτσι, από το 1970 μέχρι σήμερα, τα σπίτια, οι δρόμοι, τα μαγαζιά έχουν αφεθεί στην τύχη τους, έρμαια του χρόνου. Όποιος περάσει από τον Παλαιορόφορο, θα αντικρύσει ένα χωριό φάντασμα. Το εντυπωσιακό είναι ότι ανάμεσα στα ερείπια, συμβιώνουν αρμονικά τα απομεινάρια του πανάρχαιου οικισμού με τα χαλάσματα των κατοικιών που εγκαταλείφθηκαν μόλις τον προηγούμενο αιώνα.

Δείτε πώς είναι σήμερα αυτό το ελληνικό χωριό μέσα από το βίντεο του καναλιού n.p. production στο Youtube…

Πηγή:exploringgreece.tv

Για ακίνητα στην Πρέβεζα, στο Λούρο αλλά και γενικότερα στην ηπειρωτική χώρα, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας: buy2greece.gr/en ή επικοινωνήστε μαζί μας :

buy2greece@gmail.com

210 7710150.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: