Ψυχή Βαθιά: Το όμορφο ελληνικό χωριό που έγιναν γυρίσματα για την ταινία

Η ιστορική ταινία που προκάλεσε συγκίνηση…

Κρανιώνα Ψυχή Βαθιά

Αποτέλεσε το σκηνικό για μια από τις πιο γνωστές και επιτυχημένες ελληνικές ταινίες. Ήταν μαζί με άλλα χωριά, ο τόπος που επιλέχθηκε για να ξετυλιχθεί το σενάριο από το «Ψυχή Βαθιά», μια ελληνική ταινία βασισμένη στα γεγονότα του Εμφυλίου Πολέμου. Η δραματική, πολεμική ταινία του Παντελή Βούλγαρη είναι μια παραγωγή του 2009. Για να γίνουν τα γυρίσματα επιλέχθηκε η ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και του Γράμμου.

Ψυχή Βαθιά: Η υπόθεση της ταινίας

Η δραματική ελληνική εξελίσσεται το 1949 κατά τη διάρκεια των τελεταίων μηνών του Εμφυλίου Πολέμου, στον Γράμμο και στο Βίτσι. Κεντρικοί ήρωες της ταινίας είναι δύο αδέρδια, ο 17χρονος Ανέστης και ο 15ρονος Βλάσης. Ο πρώτος είναι επιστρατευμένος από τον ανθυπολοχαγό Τριαντάφυλλο του Εθνικού Στρατού, και ο αδελφός του Βλάσης από τον Καπετάν Ντούλα του Δημοκρατικού Στρατού ως οδηγοί καθώς μεγάλωσαν και ξέρουν την περιοχή.

Μαζί με άλλους στρατιώτες και αντάρτες τα αδέρφια συμμετέχουν στον πόλεμο στον οποίο σκοτώνονται πολλοί νέοι. Οι δύο τους παρά τις αντίξοες συνθήκες καταφέρνουν να συναντηθούν κρυφά τρεις φορές. Στην τελευταία φορά, ο Ανέστης προσπαθεί να πείσει τον Βλάση να έρθει με το μέρος του, όπως ο Βλάσης έχει γίνει πολυβολητής, γνωστός ως συναγωνιστής Φλόγας, και έχει τιμηθεί με το παράσημο του Γράμμου.

Το όμορφο ελληνικό χωριό που έγιναν γυρίσματα για την ταινία

Ένα από τα χωριά που επιλέχθηκε για να γίνουν τα γυρίσματα της ταινίας είναι ένας ορεινός οικισμός στην Καστοριά. Ο λόγος για τον (ή την σύμφωνα με πολλούς) Κρανιώνα. Πρόκειται για ένα σχεδόν έρημο χωριό το οποίο, μάλιστα, παλιά ονομαζόταν Δρανοβαίνη. Κάποτε ζούσαν εκεί 42 οικογένειες οι οποίες κάποια στιγμή το εγκατέλειψαν. Συγκεκριμένα, μετά τη λήξη του Εμφύλιου Πολέμου 28 από τις οικογένειες και συγκεκριμένα 152 άτομα μετανάστευσαν στη Γιουγκοσλαβία, τη Βουλγαρία και άλλες σοσιαλιστικές χώρες. Κάποιες ακόμη οικογένειες εγκαταστάθηκαν στο γειτονικό χωριό Μικρολίμνη των Πρεσπών. Τελικά κατά τη δεκαετία του 1970 σχεδόν όλοι οι κάτοικοι μετεγκαταστάθηκαν στον Nέο Οικισμό των Κορεστίων.

Αυτό που είναι χαρακτηριστικό στο χωριό είναι τα πλίνθινα σπίτια του που πιθανόν το θυμάσαι, αν έχεις δει την ταινία Ψυχή Βαθιά. Σήμερα είναι σχεδόν έρημο αλλά θυμίζει πάντα τις σκηνές από τη δραματική και πολύ συγκινητική ταινία του Βούλγαρη.

Πηγή:exploringgreece.tv

Για ακίνητα στην υπέροχη Καστοριά αλλά και γενικότερα στη Βόρεια Ελλάδα, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας: buy2greece.gr/en ή επικοινωνήστε μαζί μας :

buy2greece@gmail.com

210 7710150.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: