Ήπειρος : Το μικρό εκκλησάκι των Ταξιαρχών στον Ζάλλογο και η παράδοση με τον βοσκό που βρήκε την εικόνα

Ο μικρός αυτός ναός του Ταξιάρχη βρίσκεται στον βράχο του Ζαλλόγγου και συγκεκριμένα ανατολικά του μνημείου των Σουλιωτισσών, κοντά στη μονή του Αγίου Δημητρίου. Το εκκλησάκι θεωρείται ότι κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια του 4ου αιώνα όμως άλλοι ερευνητές αναφέρουν ότι η ανέγερση του έγινε 2 αιώνες αργότερα, δηλαδή τον 6ο αιώνα. Το 1975 – 1976 η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων ανέλαβε την αναστήλωση του με αποτέλεσμα σήμερα να λειτουργεί ως εξωκκλήσι.

Η παράδοση και ο βοσκός που βρήκε την εικόνα

Το μικρό εκκλησάκι των Ταξιαρχών συνοδεύει και μια παράδοση πολλών ετών. Η ιστορία λέει, λοιπόν, ότι ένας βοσκός, ο Σάββας βρήκε την εικόνα του Ταξιάρχη στο Ζάλογγο καθώς βοσκούσε το κοπάδι του. Ωστόσο, αρχικά νόμιζε ότι κάποιος την έχασε και έτσι έψαξε και ρώτησε στα γύρω χωριά και πληροφορήθηκε ότι η εικόνα που βρήκε ανήκε σε μια εκκλησία στο χωριό Ωρωπός, κοντά στον Λούρο.

Έτσι αποφάσισε να την πάει εκεί. Ωστόσο μετά από μερικές μέρες και ενώ πάλι έβοσκε το κοπάδι του, ξαναβρήκε την ίδια εικόνα και την ξαναπήγε πίσω. Η παράδοση λέει ότι μετά τα συμβάντα ο Σάββας από βοσκός έγινε μοναχός και κτήτωρ της μονής.

Αναζητήστε ακίνητα και οικόπεδα στον νομό Ηπείρου στις σελίδες του γραφείου :

https://www.buy2greece.gr/el

https://buy2greece.com/el/index.php

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: