Δημητσάνα : το χωριό που ξεγέλασε τους Τούρκους με μπαρούτι

Η Πελοπόννησος και τα χωριά της έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην έκβαση της ελληνικής επανάστασης του 1821. Ένα από αυτά ήταν και η Δημητσάνα και με μια  σε πολλούς άγνωστη ιστορία, κατάφερε να ξεγελάσει τους Τούρκους και να τους οδηγήσει σε μια πανωλεθρία.

Το χωριό της Δημητσάνας αποτέλεσε τον σημαντικότερο πυρήνα μπαρουτόμυλων, κατά τη διάρκεια της ελληνικής επανάστασης. Είχαν κατασκευαστεί 14 μπαρουτόμυλοι από τους οποίος παράγονταν κάθε μέρα 300 οκάδες μπαρούτι. Οι κάτοικοι της Δημητσάνας έφτιαχναν μπαρούτι μόνο για τον εαυτό τους αλλά σύντομα κάλυπταν ανάγκες και άλλων περιοχών κατά τη διάρκεια της ελληνικής επανάστασης ενώ μετέφεραν την τέχνη από γενιά σε γενιά.  Η διακίνηση του μπαρουτιού είχε κανονιστεί από ντόπιους αγωγιάτες σε άλλα μέρη της Πελοποννήσου, στην Στερεά Ελλάδα, στη Θεσσαλία και την Ήπειρο.

Το σχέδιο για να ξεγελάσουν τους Τούρκους

Η παραγωγή μπαρουτιού συνεχιζόταν κανονικά παρόλα αυτά οι Τούρκοι δεν κατάφεραν να βρουν κάποια ίχνη πυρίτιδας όμως επέβαλαν σε μερικούς μπαρουξήδες να πάνε στην Τριπολιτσά για να δώσουν την συνταγή παραγωγής.

Εκείνοι όμως έκαναν κάτι εξαιρετικά επικίνδυνο και με μεγάλο ρίσκο. Κατασκεύασαν μπαρούτι πολύ κακής ποιότητας και στην μάχη στο Βελτέτσι υπέστησαν μια πανωλεθρία κυριολεκτικά. Στην απολογία τους στους Τούρκους ισχυρίστηκαν ότι η μπαρούτη που χρησιμοποιήθηκε δεν ήταν αρκετά ώριμη.

Αναζητήστε ακίνητα στον νομό Αρκαδίας στις σελίδες του γραφείου :

https://www.buy2greece.gr/el

https://buy2greece.com/el/index.php

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Start a Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: