Φρούριο Τεκέ: Το κάστρο με την μοναδική θέα που έφτιαξε ο Αλή Πασάς

Δείτε τις εικόνες από ψηλά…

Φρούριο Τεκέ: Το κάστρο με την μοναδική θέα που έφτιαξε ο Αλή Πασάς

Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα θα παρατηρήσεις σίγουρα ότι παντού μικρά ή μεγάλα κάστρα. Φρούρια που έχουν χτιστεί σε διάφορες περιόδους και για διάφορους λόγους και τα οποία συνδέονται με πρόσωπα και γεγονότα. Και μπορεί κάποια ελληνικά κάστρα να είναι γνωστά αλλά μερικά είναι λιγότερο γνωστά ή και καθόλου. Όπως συμβαίνει και με το Φρούριο Τεκέ. Είναι ένα εντυπωσιακό κάστρο το οποίο διαθέτει μοναδική θέα και φτιάχτηκε από τον Αλή Πασά εκείνη την περίοδο.

Φρούριο Τεκέ: Το κάστρο με την μοναδική θέα 

Το Φρούριο Τεκέ ή αλλιώς Κάστρο του Γρίβα βρίσκεται κοντά στην Βόνιτσα αλλά και στη Λευκάδα, στο ύψωμα ενός βραχώδη λόφου. Είναι ένα κάστρο το οποίο κατασκεύασε ο Αλή Πασάς στις αρχές του 190υ αιώνα. Θα το δεις στην πορεία σου από τη Βόνιτσα προς τη Λευκάδα και λίγο πριν από αυτή. Αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει είναι σίγουρα η μοναδική θέα που διαθέτει προς τον Αμβρακικό, το Ιόνιο και τη Λευκάδα. Στην πραγματικότητα μιλάμε για έναν λόφο ο οποίος βρίσκεται σε μια λωρίδα στεριάς που εισχωρεί στη θάλασσα σε απόσταση μόλις ενός χιλιομέτρου από τη γέφυρα της Λευκάδας.

Και το σημείο αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι. Η θέση του επιτρέπει και κυρίως επέτρεπε τον πολύ καλό έλεγχο προ τη θάλασσα αλλά και τον από ξηράς δρόμο που ενώνει την Αιτωλοακαρνανία με τη Λευκάδα. Πώς πήρε αυτό το όνομα το φρούριο; Στην αρχή ο λόφος στον οποίο βρίσκεται το κάστρο ήταν γνωστός για μοναστηριακό μουσουλμανικό κτίσμα που ήταν κατασκευασμένο εκεί από το 1668. Γι’ αυτό είχε την ονομασία «Τεκές».

Ο Αλή Πασάς και η κατασκευή

Η σημαντική αυτή θέση του λόφου και στρατηγική του αξία έκαναν τον Αλή Πασά να τον αξιοποιήσει για τους σκοπούς του. Έφτιαξε έτσι ένα από τα οχυρά του. Αρχικά το Αλή πασάς των Ιωαννίνων προσπάθησε να μετατρέψει σε φρούριο το μοναστήρι που βρισκόταν εκεί, τον Τεκέ δηλαδή. Ο στόχος του ήταν να δημιουργήσει ένα ασφαλές σημείο για να μπορέσει αργότερα να καταλάβει το κάστρο της Αγίας Μαύρας. Ωστόσο τον Ιούλιο του 1807 τα Επτάνησα παραχωρήθηκαν στους Γάλλους, και η επίθεση του Αλή πασά ματαιώθηκε.

Αρκετά αργότερα ο Αλή πασάς παραχώρησε το φρούριο στην οικογένεια των Γριβαίων. Γι’ αυτό το λόγο εκτός από Φρούριο Τεκέ, ονομάζεται και «κάστρο του Γρίβα».

Δείτε το βίντεο από το κανάλι n.p. production του Youtube…

Πηγή:exploringgreece.tv

Για ακίνητα στη Βόνιτσα και τη Λευκάδα επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας: buy2greece.gr/en ή επικοινωνήστε μαζί μας :

buy2greece@gmail.com

210 7710150.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Start a Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: