Η πολύχρωμη μικρή γωνιά της Αθήνας που σε ταξιδεύει όλες τις εποχές

Ιστορίες βγαλμένες από μια άλλη εποχή…

Η πολύχρωμη μικρή γωνιά της Αθήνας που σε ταξιδεύει όλες τις εποχές

Αθήνα Διαμαντόπετρα στης Γης το Δαχτυλίδι είχε γράψει κάποτε ο Κωστής Παλαμάς και οι μικρές γωνιές της πρωτεύουσας είναι πάντα αυτές που επιβεβαιώνουν τέτοιους στίχους. Ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, κτήρια που σε ταξιδεύουν στην Παλιά Αθήνα και μια αύρα που σε κάνει να ταξιδεύεις όλες τις εποχές του χρόνου. Υπάρχει και ένα μέρος της Αθήνας που μπορεί σίγουρα να υπερηφανεύεται ότι με τα χρώματα και την αύρα του σε κάνει να νιώθεις άλλοτε ότι βρίσκεσαι σε κάποιο νησί και άλλοτε σε κάποια γειτονιά του Παρισιού. Αναλόγως σε ποιο στενό θα περπατήσεις. Και φυσικά μιλάμε για την Πλάκα. Μια από τις πιο γραφικές και ιστορικές περιοχές της Αθήνας.

Η πολύχρωμη μικρή γωνιά της Αθήνας που σε ταξιδεύει όλες τις εποχές

Η Πλάκα εκτός από το τη γραφικότητά της και την αύρα που αποπνέει, έχει ακόμη ένα χακτηριστικό που την κάνει να ξεχωρίζει. Είναι η συνοικία της Αθήνας που κατοικείται αδιάκοπα από την αρχαιότητα. Στην ουσία αποτελεί την περιοχή η οποία αναπτύχθηκε κυρίως γύρω από τα ερείπια της Αρχαίας Αγοράς της Αθήνας. Και η ιστορία της είναι διάχυτη και φανερή έως σήμερα. Κατά την περίοδο της Οθωμανικής κυριαρχίας, η Πλάκα αποτέλεσε την πιο αρχοντική περιοχή ήταν η τουρκική συνοικία της Αθήνας και η έδρα του Βοεβόδα (κυβερνήτη).

Την Πλάκα θα ακούσεις να την αποκαλούν και γειτονιά των Θεών γιατί ακριβώς από πάνω της δεσπόζει ο ιερός βράχος της Ακρόπολης. Είναι μια γειτονιά που σε κάνει πολλές φορές ένα νοητό ταξίδι στο παρελθόν. Τη δεκαετία του ’60 ξεκίνησαν από εκεί οι πιο γνωστές μπουάτ. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι η συνοικία αυτή επιλέχθηκε ως περιοχή για να γυριστούν πολλές ελληνικές ταινίες.

Η Πλάκα σήμερα…

Εκεί στη σκιά της Ακρόπολης αναπτύσσεται πλέον μια πολύχρωμη γωνιά. Μια συνοικία χτισμένη πάνω σε λόφο Πλάκα η οποία δίνει την αίσθηση χωριού ή νησιού. Στη βόλτα σου θα συναντήσεις πολύχρωμα κτήρια, μικρά μαγαζάκια που πωλούν από ρούχα ως διακοσμητικά και κεραμικά αλλά και λιθόστρωτα δρομάκια με καφέ.

Αυτό για το οποίο σήμερα είμαστε τυχεροί είναι ότι κτίσματα της Πλάκας, μεταπολεμικά, κρίθηκαν διατηρητέα στο σύνολό τους. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ολόκληρη η περιοχή σήμερα να συνιστά τη μοναδική συνοικία της Αθήνας που μπορεί κάποιος να δει σε τέτοια έκταση την πόλη όπως ήταν πριν 100 χρόνια. Επιπλέον μην ξεχνάς ότι τα ευρήματα εκεί μαρτυρούν μια ιστορία 6.000 ετών. Αυτή έχει γραφτεί τόσο έντονα, που την συναντάς παντού, σε κάθε γωνιά της. Σε αυτό το πολύχρωμο κομμάτι του παζλ από την Παλιά Αθήνα που σε ταξιδεύει όλες τις εποχές του χρόνου…

Πηγή:exploringgreece.tv

Για ακίνητα στη γραφική Πλάκα αλλά και γενικότερα στο ιστορικό κέντρο των Αθηνών, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας: buy2greece.gr/en ή επικοινωνήστε μαζί μας :

buy2greece@gmail.com

210 7710150.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Start a Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: