Σίφνος : επικοινωνία με….καπνό μέσω των 76 πύργων του νησιού

Στην Σίφνο έχουν καταγραφεί 76 αρχαίοι πύργοι. Βλέποντάς του από ψηλά μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι είναι όλοι κυκλικοί και η διάμετρος τους εξωτερικά μπορεί να φτάσει ως τα 8 μέτρα. Εκτιμάται ότι κατασκευάστηκαν μεταξύ του 6ου και του 3ου π.Χ. αιώνα, επίσης εκτιμάται ότι είχαν δύο ορόφους.

Η Σίφνος έχει παράδοση στα μεταλλεία καθώς διαθέτει πλούσια ορυκτά, όπως χρυσό, μόλυβδο και άργυρο.

Έτσι λοιπόν άρχισε η κατασκευή μεταλλείων και παράλληλα δημιουργήθηκε ένα δίκτυο πύργων κοντά στα μεταλλεία που σκοπό είχαν την προστασία των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων αλλά και την μεταξύ τους επικοινωνία.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους ατή η μέθοδος χρησιμοποιούταν από τον Παλαμήδη, στρατηγό του Τρωικού πολέμου. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι κάτοικοι των Μυκηνών έμαθαν μέσα σε μια νύχτα την πτώση της Τροίας, καθώς το μήνυμα καπνού διένυσε 560 χιλιόμετρα.

Οι πύργοι που έχουν διατηρηθεί σε καλύτερη κατάσταση σήμερα είναι ο Άσπρος Πύργος κοντά στον οικισμό του Πλατύ Γιαλού, ο Μαύρος Πύργος στα Εξάμπελα και ο Πύργος της Καταβατής κοντά στο Βαθύ. Εντυπωσιακή είναι η αναβίωση του συστήματος επικοινωνίας των φρυκτωριών στη Σίφνο η οποία ξεκίνησε το 2003.

Οικόπεδο προς πώληση στη Σίφνο, στην Απολλωνία :

https://www.buy2greece.gr/el/akinito/9672742

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Start a Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: