Τα θειωρυχεία της Μήλου και η άγνωστη ιστορία τους

Η περιοχή… φάντασμα που έχει πολλά να διηγηθεί

Τα θειωρυχεία της Μήλου και η άγνωστη ιστορία τους

Τα παράξενα μέρη της Ελλάδας είναι τελικά περισσότερα απ’ όσα νομίζουμε και μένουμε έκπληκτοι κάθε φορά που ανακαλύπτουμε κάτι καινούριο. Σε βουνά, πεδιάδες, χωριά και νησιά κρύβονται μικροί και μεγάλοι θησαυροί με ιδιαίτερη και ενδιαφέρουσα ιστορία. Ένα τέτοιο παράξενο αξιοθέατο που σε ταξιδεύει στο χρόνο βρίσκεται στη Μήλο. Ο λόγος για θειωρυχεία που σήμερα μοιάζουμε με κτήρια φαντάσματα. Έχουν, όμως, τη δική τους ξεχωριστή ιστορία να διηγηθούν.

Τα θειωρυχεία της Μήλου και η άγνωστη ιστορία τους

Τα θειορυχεία της Μήλου παρά τη μεγάλη ιστορία τους, δεν είναι τελικά τόσο γνωστά στους περισσότερους. Το σίγουρο είναι ότι ταξιδευόντας εκεί έστω και νοητά, κάνεις ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο. Πρόκειται για έναν ιστορικά διατηρητέο τόπο ο οποίος αποτέλεσε και αποτελεί ακόμη και σήμερα, ένα πολύ σημαντικό δείγμα της βιομηχανικής κληρονομιάς ολόκληρης της Ελλάδας. Αποτελεί τον τόπο όπου έγινε για πολλά χρόνια η εξόρυξη του θείου για την αξιοποίησή του σε πολλούς σκοπούς.

Εξάλλου, ήδη από τα αρχαία χρόνια χρειάστηκε εκμετάλλευση του θείου για να γίνει η στίλβωση των μετάλλων, η απολύμανση αλλά κυρίως η χρήση του για αντισηπτικούς και θεραπευτικούς σκοπούς. Και η Μήλος ήταν μια από τις περιοχές που έγιναν σημαντικές ποσότητες εξόρυξης του θείου.

Όλα αυτά εξελίχθηκαν στην περιοχή Παλιόρεμα της Μήλου. Αυτή η περιοχή που σήμερα ερήμωσε, κάποτε αποτέλεσε έναν σημαντικό τόπο απόληψης θειαφιού. Σταδιακά η εξόρυξη και εκμετάλλευση του θείου αναπτύχθηκε ακόμη περισσότερο. Συγκεκριμένα, περί το 1860 ξεκίνησε η παραχώρηση της εκμετάλλευσης σε ιδιώτες ενώ το 1958 διακόπηκε απότομα. Κι αυτό γιατί το θείο έγινε παραπροϊόν της διύλισης πετρελαίου, με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος. Έτσι ήρθε και το τέλος των θειωρυχείων της Μήλου τα οποία πλέον μοιάζουν με ένα αξιοθέατο – φάντασμα στο νησί.

Το ιδιαίτερο αυτό αξιοθέατο σήμερα

Αν βρεθείς ποτέ στη Μήλο μπορείς να επισκεφθείς το σημείο. Έχε υπόψιν βέβαια πως η μυρωδιά είναι πολύ έντονη και θα χρειαστείς μάσκα για να μπορέσεις να μείνεις εκεί για κάποια ώρα. Εκεί θα δεις τις στοές εξόρυξης, τις παλιές εγκαταστάσεις, ακόμη και τα εργαλεία αλλά και τη σκάλα φορτοεκφόρτωσης. Η επίσκεψη εκεί σε ταξιδεύει στο χρόνο και μπορείς να φανταστείς πώς θα ήταν τότε να εργάζεσαι στα θειωρυχία της Μήλου. 

Με το πέρασμα των ετών, το θειάφι και η σκουριά, έχουν δημιουργήσει δημιούργησαν ένα υπέροχο θέαμα χρωμάτων. Θαρρείς και με ένα πινέλο η φύση ζωγράφισε διάφορα σκηνικά σε αυτόν τον εγκαταλελειμμένο τόπο που αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας της Μήλου.

Μη χάσεις:

Αν βρεθείς εκεί καλοκαίρι μη χάσεις μια βουτιά στην εντυπωσιακή και κρυστάλλινη παραλία που απλώνεται μπροστά από τα θειωρυχεία. Ένα απόκοσμο και εντυπωσιακό σκηνικό…

Δείτε το βίντεο από τη σημερινή κατάσταση σε ένα από τα πιο παράξενα μέρη της Ελλάδας μέσα από το κανάλι Travel Inspiration του Youtube.

Πηγή:exploringgreece.tv

Για ακίνητα στη μαγευτική Μήλο αλλά και γενικότερα στα υπέροχα νησιά μας, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας: buy2greece.gr/en ή επικοινωνήστε μαζί μας :

buy2greece@gmail.com

210 7710150.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Start a Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: