Το τείχος του Χασεκή στην Αθήνα και η ιστορία του

Ποιος ήταν ο Χεσέκης

Ο Χατζή Αλή Χασεκή (Χασεκής όπς συνηθίζεται πλέον να λέγεται) ο οποίος ήταν οθωμανός ιδιοκτήτης και διοικητής της Αθήνας τον 18ο αιώνα. Με το όνομά του συνδέθηκαν σκληρές και βάναυσες πράξεις και ήταν γνωστός για την αγριότητά του.  Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στα απομνημονεύματά του ο Παναγής Σκουζές, κατά την περίοδο που ήταν διοικητής της Αθήνας, επί Τουρκοκρατίας, η πόλη υπέφερε αφόρητα και η ελληνική κοινότητα έχασε όλα τα υπάρχοντά της. Αρχικά η πόλη είχε 1.500 ελληνικές οικογένειες και 375 τούρκικες. Από τις ελληνικές, δεκάδες έχασαν τα σπίτια τους, θανατώθηκαν και υποχρεώθηκαν να φύγουν.

Μέσω καταναγκαστικής εργασίας έφτιαξε το τείχος αυτό 4 χιλιομέτρων γύρω από την πόλη ώστε να προστατευτεί από επιδρομές. Ωστόσο για να φτιαχτεί το τείχος γύρω από την παλιά Αθήνα, ο Χασεκής εξανάγκασε τους Αθηναίους σε υποχρεωτική εργασία. Τους υποχρέωνε να εργάζονται ατελείωτες ώρες ενώ για να βρει οικοδομικά υλικά, γκρέμιζε αρχαία μνημεία και γέφυρες.

Ο Χασεκής σκοτώθηκε δια αποκεφαλισμού και το κεφάλι του στάλθηκε στην Κωνσταντινούπολη, όπου τοποθετήθηκε στην Αυτοκρατορική Πύλη (Τοπ Καπί) να στέκει για τρεις ημέρες με τις πράξεις του γραμμένες επάνω σε χαρτί. Τα υπάρχοντα του Χατζή με όλη την δημευμένη περιουσία των Αθηναίων Χριστιανών μοιράστηκαν.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το τείχος γκρεμίστηκε μετά την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους και συγκεκριμένα το 1835. Ωστόσο τμήμα του ουσιαστικά χρησιμοποιήθηκαν για την οικοδόμηση της νέας πόλης και για τα σπίτια όσων επέστρεφαν από τα νησιά του Αργοσαρωνικού και την Πελοπόννησο.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Start a Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: