Ένας υπέροχος μικρός Μυστράς στο έρημο χωριό Αμβρακιά

Μια μικρή γωνιά ιστορίας στην Ελλάδα…

Ένας υπέροχος μικρός Μυστράς στο έρημο χωριό Αμβρακιά

Χτισμένο αιώνες πριν, το έρημο πλέον ελληνικό χωριό Αμβρακιά έχει τη δική του μεγάλη ιστορία. Και σήμερα μπορεί να θαυμάσει κανείς τα αποτελέσματα αυτής της ιστορίας να κάνει κανείς μια βόλτα στην περιοχή. Πρόκειται για ένα καταπράσινο και πανέμορφο μέρος και ο μικρός Μυστράς που μένει εκεί. Οι εικόνες, ειδικά από ψηλά είναι άκρως εντυπωσιακές…

Ένας υπέροχος μικρός Μυστράς στο έρημο χωριό Αμβρακιά

Το ερειπωμένο, σήμερα, χωριό Αμβρακιά χτίστηκε τον 9ο αι. π.Χ. από τους κατοίκους της Λιμναίας οι οποίοι έφτασαν στην περιοχή και οργάνωσαν εκεί τη ζωή τους με σκοπό να αποφύγουν τις συχνές πειρατικές επιδρομές. Το πάλαι ποτέ ζωντανό χωριό οφείλει το όνομά του στην αρχαία πόλη Αμβρακία και είναι χτισμένο στα περίπου 700 μέτρα υψόμετρο στο όρος Παναιτωλικό.Το σημεί που επιλέχθηκε τότε από τους κατοίκους μόνο τυχαίο δεν ήταν. Εκτός από το ότι προστατεύονταν από τους πειρατές έχει και ένα ακόμη πλεονέκτημα. Το έρημο αυτό χωριό βρίσκεται σε τέτοιο μέρος, ώστε να προφυλάσσεται από τους δυνατούς βοριάδες ακόμα και τους συχνούς χιονιάδες. Είναι ένα χωριό με εκπληκτικό κλίμα. Μάλιστα βρίσκεται στην ίδια ζώνη με την Ευρυτανία η οποία θεωρείται η πλέον καθαρή και υγιεινή περιοχή της εύκρατης ζώνης.

Το 1684, η Αμβρακιά καθώς και ο ναός της Παναγίας της Αμβρακιώτισσας που βρισκόταν εκεί καταστράφηκαν από τον πασά της Άρτας. Ωστόσο, μετά από προσπάθειες και μεγάλη αγάπη γι’ αυτόν τον τόπο, ηεκκλησία και το χωριό, ξαναχτίστηκαν μετά από 5 χρόνια, από τους κατοίκους που επέστρεψαν εκεί.  Η πρωτεύουσα του Καζά του Βάλτου (όπως και ονομαζόταν) ερήμωσε και εγκαταλείφθηκε εντελώς ύστερα και από την πυρπόλησή της από τους Τουρκαλβανούς, ως αντίποινα για την συμμετοχή των Αμβρακιωτών στις πολιορκίες του Μεσολογγίου.

Ωστόσο, ο ναός, της Παναγίας διασώθηκε και δεσπόζει έως σήμερα μεταξύ των ερειπίων. Στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας, σώζεται ως τις μέρες μας η πέτρα όπου στεκόταν ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός όταν τον Ιούλιο το 1118 κήρυξε τον Θείο λόγο.

Πηγή:exploringgreece.tv

Για ακίνητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας αλλά και γενικότερα στα υπέροχα γραφικά χωριά της χώρας μας, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας: buy2greece.gr/en ή επικοινωνήστε μαζί μας :

buy2greece@gmail.com

210 7710150.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Start a Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: