Καταγγελίες Κινέζων αγοραστών ακινήτων στην Ελλάδα για εξαπάτηση μέσω του προγράμματος Χρυσή βίζα

Μέχρι τον Μάιο του 2020 είχαν εκδοθεί γύρω στις 5.500 χρυσές βίζες σε Κινέζους πολίτες, ωστόσο ένας μεγάλος αριθμός των Κινέζων αυτών, δήλωσαν ότι είχαν εξαπατηθεί από το επενδυτικό πρόγραμμα ”ελληνική ιθαγένεια”.

Στη  VICE World News δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα ότι ένας κινέζος επενδυτής μόλις έφτασε στην Ελλάδα, διαπίστωσε ότι το ακίνητο στο οποίο είχε επενδύσει 290.000 ευρώ ήταν υπερτιμημένο, καθώς η πραγματική του αξία ήταν 74.000 ευρώ καθώς επίσης βρισκόταν σε άλλη περιοχή από αυτή που του είχαν υποδείξει. Και σαν να μην έφτανε αυτό είχε πουληθεί και σε άλλο κινέζο επενδυτή σε χαμηλότερη τιμή, 250.000 ευρώ.

Ο αρχικός αγοραστής ήρθε σε επαφή με τον πράκτορά του στην Ελλάδα για την απάτη αυτή, του ζητήθηκαν τα απαραίτητα έγγραφα για να αποδείξει ότι το διαμέρισμα ανήκει στον ίδιο, τα οποία φυσικά δεν διέθετε.

Το 2014 οι ελληνικές αρχές απαγόρεψαν την συνδιαλλαγή με κάρτες Citizenship by Investment Scheme διότι διαπιστώθηκε ότι οι κάρτες αυτές περιείχαν ψεύτικα ονόματα και είχαν χρησιμοποιηθεί για παράνομους σκοπούς όπως ξέπλυμα χρήματος.

Μάλιστα το 2019 η Ευρωπαική Ένωση μέσω μιας έκθεσης ανακοίνωσε 4 κινδύνους για το πρόγραμμα αυτό και είναι οι εξής :  το ξέπλυμα χρήματος, η ασφάλεια της κυκλοφορίας εντός της ζώνης Σένγκεν, η φοροδιαφυγή καθώς και η έλλειψη διαφάνειας κατά τη διαδικασία αίτησης θεώρησης.

Η Χρυσή Βίζα της Ελλάδας χορηγείται για διεθνείς, υπό την προϋπόθεση ότι πραγματοποιούν επενδύσεις άνω των 250.000 ευρώ.

Ωστόσο, το αρμόδιο υπουργείο ανακοίνωσε προηγουμένως ότι η χώρα εξέδωσε μόνο 368 Χρυσές Θεωρήσεις για διεθνείς, από τις αρχές του τρέχοντος έτους ως συνέπεια της κατάστασης με τον κορωναϊό.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Start a Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: