Μια από τις πιο παράξενες εκκλησίες της Ελλάδας στο κέντρο της Αθήνας

Ο λόγος για την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη η οποία βρίσκεται στην οδό Ευριπίδου στο κέντρο της Αθήνας. Εκεί ανάμεσα στα διάφορα καταστήματα με τα μπαχαρικά και τα μικροπράγματα. Πιθανόν να έχεις περάσει ακόμη και απ’ έξω και να μην την έχεις προσέξει αν δεν έχεις σηκώσει το βλέμμα σου. Την επόμενη φορά που θα περάσεις, όμως από εκεί θα το κάνεις. Καθώς αποτελεί έναν από τους πλέον εντυπωσιακούς κρυμμένους θησαυρούς της Αθήνας. Αξίζει να τον ανακαλύψεις…

Η εκκλησία του Αγίου Ιωαννη χτίστηκε τον 6ο αιώνα μ.Χ. και συγκεκριμένα είναι αφιερωμένος στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο. Πρόκειται για έναν ναό με ιστορία στα θεμέλιά του. Χαρακτηριστικό είναι ότι από κα΄τω βρίσκονται πηγάδια που χρησιμοποιούνταν σε προηγούμενους αιώνες. Είναι ένα σημείο τις Αθήνας που έχει ζήσει πολλές αλλαγές και έχει αλλάξει πολλές φορές μορφή. Μέχρι που σήμερα αποτελεί πλέον αυτή την εκκλησία.

Ο ναός του Αγίου Ιωάννη και ο κορινθιακός κίονας

Παρά το γεγονός ότι μικρότερα εκκλησάκια που βρίσκονταν παλιότερα στην περιοχή κατεδαφίστηκαν, με τον Άγιο Ιωάννη δε συνέβη το ίδιο. Κατάφερε να παραμείνει ζωντανός μέσα στους αιώνες και να έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Ο λόγος φυσικά για τον κορινθιακό κίονα ο οποίος εξέχει μέσα από την εκκλησία.

Πρόκειται για έναν μεγάλο και αρχαίο κίονα Κορινθιακού ρυθμού. Πώς βρέθηκε όμως εκεί ο κίονας και ποια είναι η ιστορία του. Αυτό που είναι σήμερα γνωστό είναι ότι η περιοχή στην οποία βρίσκεται σήμερα ο Άγος Ιωάννης, παλαιότερα ονομαζόταν «Πλάτωμα των Αγίων Ολύμπων ή Κολύμπων». Το σημείο στο οποίο βρίσκεται ο κίονας είναι ουσιαστικά στο ιερό. Αυτό που πολλοί πιστεύουν ερευνητές και αρχαιολόγοι πιστεύουν πλέον είναι ότι κάποτε σε εκείνη την περιοχή υπήρχε Ασκληπιείο και μνημείο αφιερωμένο στον Τόξαρι.

Περί τίνος πρόκειται; Ο λόγος για τον φημισμένο Αθηναίο γιατρό, ο οποίος το πρώτο μισό του αιώνα μετά Χριστόν θεωρείτο θεραπευτής των πυρετών. Λέγεται μάλιστα ότι βοήθησε τους Αθηναίους να ξεπεράσουν τον λοιμό του 430 μ.Χ. Όσον αφορά, τώρα, τη χριστιανική παράδοση ο Άγιος Ιωάννης, όπως και ο Ασκληπιός, ο θεός της Ιατρικής, έχει θεραπευτικές ιδιότητες.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: