Γεφύρι Δενδροχωρίου : Το ελληνικό πέτρινο γεφύρι που έχει καμάρα σχεδόν τέλειου κύκλου

Το Γεφύρι Δενδροχωρίου γεφυρώνει τον ποταμό Λαδοπόταμο στην Καστοριά. Το μονότξο πέτρινο αυτό γεφύρι κατασκευάστηκε περίπου το 1866 από έναν ντόπιο σπουδαίο πρωτομάστορα, τον Σδρόλιο. Από τότε στέκει εκεί και αποτελεί ένα πραγματικό έργο τέχνης που αξίζει να θαυμάσεις έστω και μια φορά από κοντά.

Αυτό που κάνει το γεφύρι ξεχωριστό είναι με σιγουριά η κατασκευή του και συγκεκριμένα η καμάρα του. Κι αυτό γιατί το άνοιγμα του τόξου του σχηματίζει καμάρα σε σχήμα σχεδόν τέλειου κύκλου.Επιπλέον παρουσιάζει μια ιδιαίτερη τεχνική. Έχει μια τέτοια κατασκευή έτσι ώστε να μπορεί να καλύπτεται η απόσταση ανάμεσα στις βραχώδεις προεξοχές στις οποίες στηρίζεται. Κάποτε η εικόνα σε εκείνη την περιοχή ήταν ακόμη πιο ζωντανή. Σε κοντινή απόσταση από το γεφύρι υπήρχαν κάποτε σύμφωνα με μαρτυρίες, ένας νερόμυλος και ένα χάνι. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου ότι κάποτε η περιοχή ονομαζόταν χάνι Μπερίκι.

Πώς πας στο Γεφύρι Δενδροχωρίου

Αν βρεθείς στην περιοχή της Καστοριάς, αξίζει να περάσεις και να δεις από κοντά το υπέροχο πέτρινο στολίδι. Βρίσκεται στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού (προς Αλβανία) λίγο μετά την διασταύρωση προς Δενδροχώρι στο δεξί σου χέρι. Δε θα δυσκολευτείς να το βρεις καθώς υπάρχουν πινακίδες που αναγράφουν οτί εκεί ξεκινάει το Ορειβατικό μονοπάτι Κορομηλιάς – Σιδηροχωρίου. Ένα ελληνικό γεφύρι – στολίδι για ολόκληρη την περιοχή.

Ταξίδι στην Καστοριά

Η Καστοριά είναι πάντα μια καλή επιλογή για μερικές μέρες απόδρασης από τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Είναι μια πόλη που συνδυάζει ομορφιά τοπίου, αξιοθέατα, πολλές επιλογές διαμονής και καλό φαγητό. Η βόλτα στη λίμνη και οι εκδρομές στα πέριξ θα σε κάνουν να μη θες να φύγεις σύντομα από εκεί. 

Εκτός από το ελληνικό πέτρινο γεφύρι με την εντυπωσιακή καμάρα, μπορείς να οργανώσεις και μια μονοήμερη στις Πρέσπες. Ένα ειδυλλιακό μέρος, ιδανικό για απόδραση όλες τις εποχές του χρόνου. Για να διαβάσεις περισσότερα για τις Πρέσπες

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: