Το ναυάγιο : Ένα ”αξιοθέατο” δίπλα στην Αθήνα

Το «Mediterranean Sky» ήταν ένα πολυτελέστατο πλοίο, όχι όμως με μεγάλη τύχη, όπως αποδείχτηκε. Η ναυπήγησή του έγινε το 1953 και άλλαξε τρία ονόματα μέχρι να καταλήξει στο τελικό του. Η ζωή του, ωστόσο, ήταν σύντομη καθώς αναγκαστικά παροπλίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του ‘80. Αποτέλεσε ένα από τα πλέον μεγάλα και ισχυρά πλοία της εποχής. Ήταν εξάλλου, το πρώτο πλοίο που έκανε το δρομολόγιο Πάτρα – Βενετία. Κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών το πλοίο ναυλωνόταν για κρουαζιέρες.

Ξεχωρίζε για την αισθητική του ενώ διέθετε εκτός άλλων πολυτελείς καμπίνες και μάλιστα πλήρως εξοπλισμένες. Οι δύο πισίνες έκαναν βεβαίως τη διαφορά. Παρείχε, ωστόσο όλες τις ανέσεις διαθέτοντας, μπαρ και καταστρώματα με ξύλο τα οποία χαρακτηριστικό ήταν ότι άλλαζαν κάθε χρόνο. Ωστόσο δεν ήταν τυχερό να μείνει για χρόνια στην κατάσταση που ήταν. Άρχισε σύντομα να έχει πολλά οικονομικά προβλήματα.

Στην πορεία της διαδρομής του, άρχισαν να εμφανίζονται πολλά οικονομικά προβλήματα στην πλοιοκτήτρια εταιρεία. Σε τέτοιο μάλιστα βαθμό, έτσι ώστε άρχισαν να μειώνονται τα ταξίδια που μπορούσε να κάνει. Το πάλαι ποτέ πολυτελές πλοίο δεν μπορούσε πια να ναυλωθεί για να κάνει τα περίφημα δρομολόγιά του. Τα τρία κρίσιμα χρόνια ήταν απότο 1996 έως και το 1999 οπότε και το «Mediterranean Sky» υποχρεωτικά έμεινε παροπλισμένο στο (παλαιό σήμερα) λιμάνι της Πάτρας. Κάποια στιγμή απόφαστίστηκε να μετακινηθεί και έτσι το πλοίο απομακρύνθηκε και ρυμουλκήθηκε μέχρι την Ελευσίνα. Εκεί όπου βρίσκεται δηλαδή και σήμερα.

Και ενώ στην αρχή ήταν απλώς αραγμένο εκεί τελικά άρχισε να ναυαγεί με αποτέλεσμα να φτάσει στο σημείο που είναι σήμερα. Η χρόνια εγκατάλειψη σε συνδυασμό με μια μεγάλη κακοκαιρία οδήγησαν στο σημερινό ναυάγιο. Το κραταιό κρουαζιερόπλοιο πήρε κλίση, ρυμουλκήθηκε στα αβαθή αλλά μετά από ένα χρονικό διάστημα άρχισε να μπατάρει. Σήμερα βρίσκεται ημιβυθισμένο στην Ελευσίνα και αποτελεί ίσως το πιο κοντινό ναυάγιο στην Αθήνα. Ένα αξιοθέατο που λίγοι γνωρίζουν.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: