Μέθανα Τροιζηνίας : Ελληνική ηφαιστειακή πισίνα από θειάφι

Η ελληνική ηφαιστειακή πισίνα από θειάφι βρίσκεται στα Μέθανα Τροιζηνίας και αποτελεί ένα σημείο πραγματικά πολύ εντυπωσιακό. Όταν κοιτάς από ψηλά, μπορείς να καταλάβεις ακόμη καλύτερα το γιατί. Από μόνο του το μέρος είναι εντυπωσιακό καθώς είναι ένας τόπος άμεσα συνυφασμένος και επηρεασμένος γεωλογικά από το ηφαίστειο. Το τελευταίο ήταν εξάλλου αυτό που άλλαξε για πάντα τη μορφή της περιοχής. Εκεί λοιπόν βρίσκεται η ηφαιστειακή πισίνα που είναι γεμάτη από θειάφι και καταλήγει στη θάλασσα. Η πισίνα είναι γνωστή για τις ιαματικές της ιδιότητες.

Πρόκειται για μια πισίνα που λίγοι γνωρίζουν παρά το γεγονός ότι ανήκει ουσιαστικά στην Αττική ενώ πολλές φορές έχουν γίνει συζητήσεις για το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί. Προς το παρόν προκαλεί το ενδιαφέρον για εξερεύνηση.

Η ηφαιστειακή περιοχή των Μεθάνων

Ενδιαφέρον εξάλλου προκαλεί ολόκληρη η περιοχή των Μεθάνων λόγω των γεωλογικών φαινομένων της. Η χερσόνησος των Μεθάνων είναι στο βορειοανατολικό τμήμα της Πελοποννήσου και είναι γνωστή για το ηφαιστειογενές έδαφός της. Επίσης η περιοχή είναι ιδιαιτέρως γνωστή για τα λουτρά της και το ηφαίστειο στο χωριό Καμένη Χώρα.

Μπορεί το ηφαίστειο των Μεθάνων να είναι πλέον σήμερα ανενεργό, ωστόσο το αποτέλεσμά του είναι σήμερα περισσότεροι από 30 κρατήρες σε διάφορα σημεία της χερσονήσου. Αυτό που αξίζει να γνωρίζεις είναι ότι η ηφαιστειακή δραστηριότητα των Μεθάνων έγινε υποθαλάσσια το 1700.

Τα Μέθανα (όπως επίσης και το ηφαίστειο Σαντορίνης, Νισύρου και Μήλου) ανήκει ουσιαστικά στο ηφαιστειακό τόξο του Νοτίου Αιγαίου,. Είναι δε το τόξο το οποίο σχετίζεται με τα σημαντικότερα γεωθερμικά πεδία της Ελλάδας.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: