Ελληνικό Ιωαννίνων: Ένα ολόκληρο χωριό μουσείο σύγχρονης τέχνης

Το Ελληνικό είναι ένα χωριό περίπου ένα τέταρτο μακριά από την πόλη των Ιωαννίνων. Μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον χτισμένο στα 740 μέτρα υψόμετρο. Αυτό σημαίνει ότι πριν πας ξέρεις ήδη τη μοναδική θέα που πρόκειται να απολαύσεις. Αλλά σίγουρα είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή από αυτό που φαντάζεσαι. Μας είχαν πει ότι πρόκειται για ένα ξεχωριστό χωριό αλλά το διαπιστώσαμε και εμείς με τα μάτια μας. Το χωριό ανήκει στα Κατσανοχώρια και πρόκειται για έναν πολύ περιποιημένο και καλαίσθητο παραδοσιακό οικισμό.

Αφενός καθώς οδηγείς για να μπεις και να περάσεις μέσα από το χωριό, αφετέρου στο κέντρο του χωριού, δίπλα στο σχολείο. Αν μάθεις την ιστορία του χωριού, μόνο τυχαίο δε θα σου φανεί αυτό. Γιατί πρόκειται για ένα χωριό με μεγάλη αγάπη στις τέχνες και έναν άνθρωπο που το έκανε να ξεχωρίσει. Ο λόγος για τον γλύπτη Θεόδωρη Παπαγιάννη ο οποίος έχει κάνει πολλά από όσα θα δεις στο χωριό. Και φυσικά το περιεχόμενου του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης που βρίσκεται εκεί. Και σίγουρα δεν περιμένεις να δεις ένα τόσο εντυπωσιακό μουσείο σε ένα μικρό χωριό.

Διάσπαρτα λοιπόν στο χωριό θα δεις πολλά αγάλματα φτιαγμένα από σίδερο. Αλλά και άλλα γλυπτά. Δημιουργίες που έγιναν στο πλαίσιο του Συμποσίου Γλυπτικής που διοργανώνεται κάθε χρόνο στο χωριό. Ένα συμπόσιο που διοργανώνει ο κ. Παπαγιάννης και έχει γνωρίσει τεράστια επιτυχία. Το φιλότεχνο αυτό χωριό, λοιπόν, αγκάλιασε και τις δημιουργίες πολλών άλλων καλλιτεχνών και έτσι έχει γίνει πλέον ένα ανοιχτό μουσείο. Καθώς κινείσαι με το αυτοκίνητο θες να σταματάς κάθε λίγο και να τα θαυμάζεις…

Το Ελληνικό είναι ένα ελληνικό χωριό διαφορετικό από τα άλλα που σίγουρα αξίζει της προσοχής σου. Επάξια μπορείς να το αποκαλείς μουσείο της τέχνης και να οργανώσεις την εκδρομή σου εκεί αν βρεθείς στα Γιάννενα..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: