Οι οικονομικές δραστηριότητες σε δάση διευρύνονται

Το σχέδιο νόμου που πρόκειται να καταθέσει στη Βουλή περιλαμβάνει πλήθος γενικών και σημειακών τροποποιήσεων της δασικής νομοθεσίας υπέρ της διευκόλυνσης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων -και ιδίως των τουριστικών χωριών- μέσα σε δάση. Παράλληλα, «τακτοποιεί» υφιστάμενα προβλήματα μέσω της αναγνώρισης της υφιστάμενης κατάστασης (λ.χ., ημιπαράνομοι οικισμοί, καταπατήσεις, αποψιλώσεις). Στο ίδιο νομοθέτημα περιλαμβάνονται ρυθμίσεις υπέρ των οικοδομικών συνεταιρισμών.

Το δασικό σχέδιο νόμου που παρουσίασε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νικ. Ταγαράς διευρύνει τις οικονομικές δραστηριότητες σε δάση και δασικές εκτάσεις, επιτρέποντας από τουριστικά χωριά και πολεοδομήσεις οικοδομικών συνεταιρισμών έως μοναστήρια, πίστες μοτοκρός και… εργασίες για την αναζήτηση θησαυρών. Ανάμεσα στις διατάξεις του:

– Επιτρέπεται σε ιδιωτικά δάση και δασικές εκτάσεις άνω των 500 στρεμμάτων η κατασκευή τουριστικών χωριών. Η κάλυψη φτάνει το 10% της προστατευόμενης έκτασης, ενώ ο συντελεστής δόμησης κλιμακώνεται ανάλογα με το μέγεθος του «οικοπέδου».

– Επιτρέπονται σε δασικές εκτάσεις πολλές νέες δραστηριότητες, όπως εγκαταστάσεις ιαματικού τουρισμού, μόνιμες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις κ.ά.

– Εφόσον μια επένδυση στρατηγικού χαρακτήρα προγραμματίζεται μέσα σε δάσος ή δασική έκταση, της οποίας το ιδιοκτησιακό καθεστώς δεν έχει ξεκαθαριστεί, τότε η επένδυση προχωρά κανονικά και, εάν τελικά κριθεί ότι η έκταση ήταν δημόσια, τότε «ο επενδυτής καταβάλλει το οφειλόμενο αντάλλαγμα χρήσης».

– Διευρύνονται οι περιπτώσεις στις οποίες μπορεί να γίνει άρση της αναδάσωσης.

– Επιχειρείται εκ νέου η επίλυση του προβλήματος οικισμών που δημιουργήθηκαν μέσα σε δάση, αλλά με νόμιμες οικοδομικές άδειες (λ.χ., Αγιος Στέφανος).

Επίσης, με άλλες διατάξεις:

– Επιτρέπεται η πολεοδόμηση δασών και δασικών εκτάσεων από οικοδομικούς συνεταιρισμούς (υπό κάποιους όρους), παρά την περί του αντιθέτου πλούσια νομολογία του ΣτΕ. Οπως ανέφεραν χθες στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος, στην Αττική υπάρχουν 10-20 τέτοιοι οικοδομικοί συνεταιρισμοί, επομένως θα αδειοδοτηθεί μια νέα πόλη σε εκτός σχεδίου περιοχή, κάτι που σίγουρα δεν διευκολύνει την επιστροφή της κατοικίας στο κέντρο και την προστασία των περιαστικών περιοχών.

– Δημιουργείται μια νέα κατηγορία δημοσίων ακινήτων, τα «αστικού χαρακτήρα», τα οποία βρίσκονται εκτός σχεδίου και προορίζονται για πολεοδόμηση.

Το σχέδιο νόμου περιέχει αρκετές φωτογραφικές διατάξεις και πολλές τροποποιήσεις των πολεοδομικών/χωροταξικών νόμων της τελευταίας διετίας, ακόμη και του ν.4269/14 που ψηφίστηκε προ δύο εβδομάδων, χαρακτηριστικό της σπουδής με την οποία τροποποιείται η νομοθεσία.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Start a Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: