Ένας μαγικός υδάτινος κόσμος – Το υποθαλάσσιο Σπήλαιο των Ελεφάντων στην Κρήτη

 Ένα από τα πιο παράξενα σπήλαια της Ελλάδας είναι στην Κρήτη και συγκεκριμένα στα Χανιά. Ο λόγος για το σπήλαιο των Ελεφάντων το οποίο είναι υποθαλάσσιο και άκρως εντυπωσιακό. Ένα από τα όχι πολύ γνωστά σπήλαια της Ελλάδας αλλά σίγουρα από αυτά που αξίζει να εξερευνήσεις με την πρώτη ευκαιρία.

Το σπήλαιο των Ελεφάντων ή πιο σωστά το υποθαλάσσιο σπήλαιο των Ελεφάντων θα έχεις τη χαρά να το επισκεφθείς αν βρεθείς στα Χανιά. Πρόκειται για ένα πρόσφατο σπήλαιο δεδομένου ότι ανακαλύφθηκε μόλις το 1999. Υπεύθυνος για την ανακάλυψή του ήταν ένας ψαροτουφεκάς με το όνομα Μανώλης Ευθυμάκης. Τότε άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι μιας και η Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας ξεκίνησε το μεγάλο ταξίδι της εξερεύνησης. Το οποίο την έφερε μπροστά σε ευχάριστες και πολύ όμορφες εκπλήξεις.

Οι ερευνητές βρέθηκαν μπροστά σε ένα εκπληκτικής ομορφιάς σπήλαιο το οποίο είχε μέσα ακόμη και οστά ελεφάντων! Πρόκειται για το μοναδικό υποθαλάσσιο σημείο στην Κρήτη στο οποίο βρέθηκαν απολιθώματα ελεφάντων άρα και ζωή παλιά με κάποιο τρόπο σε εκείνη την περιοχή. Οι εξερευνητές που ασχολήθηκαν με το σπήλαιο κατέληξαν ότι πρόκειται για νέο είδος ελέφαντα, το οποίο μάλιστα ονομάστηκε Elephas chaniensis, από την περιοχή των Χανίων. 

Αν μπορεί κάποιος να το φέρει στο μυαλό του θα πρέπει να το φανταστεί μεγαλύτερο από το σημερινό μέγεθος ελέφαντα αλλά μικρότερο από τον πρόγονό του, δηλαδή τον antiquus. Πιο συγκεκριμένα βρέθηκαν απολιθώματα από τρία ενήλικα μέλη και ένα πιο μικρό. Αυτό σαν εύρημα οδηγεί στο γεγονός ότι μάλλον επρόκειτο για ένα ενδημικό είδος. Ο ελέφαντας θεωρείται ότι είχε τρία μέτρα ύψος και η ηλικία του προσδιορίζεται στα 50.000-60.000 χρόνια.

Μερικές πληροφορίες για το σπήλαιο

Η είσοδος του ιδιαίτερου αυτού σπηλαίου είναι σε βάθος 10 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας ενώ συνεχίζεις μέσα από ένα τούνλε περίπου 40 μέτρων. Από την πρώτη στιγμή εντυπωσιάζεσαι μιας και η ίδια η είσοδος της σπηλιάς έχει ύψος 6,5 μέτρα. Όλο το υπόλοιπο τμήμα της έχει μήκος 125 μέτρα και πλάτος περίπου 25 μέτρα. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτή είναι και η βασική αίθουσα του σπηλαίου. Αν γυρίσεις και κοιτάξεις κάνοντας κατάδυση την οροφή του σπηλαίου, θα διακρίνεις ιδιαίτερους σταλακτίκες χρώμα περίπου κόκκινου πράγμα που εξηγείται εύκολο. Υπάρχει έντονη παρουσία σιδήρου και αλουμινίου στα πετρώματα της σπηλιάς.

Επιπλέον στο σπήλαιο των Ελεφάντων υπάρχουν και αρκετοί σταλαγμίτες, γεγονός που δηλώνει πως κάποτε το δάπεδο του σπηλαίου δεν καλυπτόταν από νερό. Το σίγουρο είναι ότι κάποτε δεν αποτελούσε υποθαλάσσια περιοχή. Ήταν μια τοποθεσία που δεν καλυπτόταν με νερό και γι’ αυτό εξηγείται και πιο απλά η παρουσία ελεφάντων εκεί.

Ποια είναι η διαδικασία για τον εξερευνήσετε

Στο συγκεκριμένο σπήλαιο στα Χανιά πραγματοποιούνται καταδύσεις, μέσω καταδυτικών κέντρων τα οποία ξεκινούν την όλη διαδικασία από την παραλία του Κουταλά. Έτσι εξερευνείς αυτό το άγνωστο υποθαλάσσιο κομμάτι της Ελλάδας και ζεις μια εμπειρία που σίγουρα θα σου μείνει αξέχαστη για πολλά χρόνια. Θα κινηθείς με λεπτή προσοχή ανάμεσα από σταλαγμίτες και θα κολυμπήσεις σε νερά που βρέθηκαν κάποτε τα απολιθώματα.

Αναζητήστε στις σελίδες μας μοναδικές ευκαιρίες στην πανέμορφη Κρήτη :

https://www.buy2greece.gr/el

https://www.buy2greece.com/el/index.php

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: