Δημητσάνα : Ένας προορισμός για διαφορετικά είδη τουρισμού

Από τα ομορφότερα και πιο καλοδιατηρημένα χωριά της ορεινής Αρκαδίας, με μοναδική αρχιτεκτονική, ατμοσφαιρικούς ξενώνες, εντυπωσιακά μοναστήρια, το φαράγγι του Λούσιου και το ελατοσκέπαστο Μαίναλο σε απόσταση αναπνοής, η Δημητσάνα αποτελεί εδώ και χρόνια μια από τις δημοφιλέστερες βάσεις για διαφορετικά είδη τουρισμού (ρομαντικά χειμωνιάτικα weekends, εναλλακτικές εξορμήσεις στον Λούσιο και τον Αλφειό, οικογενειακές εκδρομές).

Το αρχιτεκτονικό τοπίο του παραδοσιακού οικισμού, με τα ψηλά, πέτρινα πυργόσπιτα που απλώνονται σε δυο αντικριστούς λόφους, είναι μοναδικό. Περπατήστε στα λιθόστρωτα καλντερίμια με τα επιβλητικά αρχοντικά και επισκεφθείτε την ιστορική βιβλιοθήκη με τις σπάνιες εκδόσεις και το μικρό εκκλησιαστικό μουσείο που στεγάζεται στο ανακαινισμένο σπίτι του πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄.

Λίγο έξω από το χωριό, το εξαιρετικό υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, μοναδικό στην Ελλάδα, σας ξεναγεί στην προβιομηχανική τεχνολογία της περιοχής, ενώ εσείς κάνετε μια όμορφη βόλτα στη φύση ακολουθώντας τη ροή του νερού από τον αλευρόμυλο προς το βυρσοδεψείο και τον μπαρουτόμυλο (κατά τη διάρκεια της Επανάστασης, η ιστορική Δημητσάνα υπήρξε το σημαντικότερο κέντρο ανεφοδιασμού σε μπαρούτι).

 Περπατώντας στο στενό δρομάκι πίσω από την πλατεία θα δούμε το σπίτι του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε’ και ψηλά το σπίτι του Παλαιών Πατρών Γερμανού. Το σπίτι του πρώτου στεγάζει σήμερα το Εκκλησιαστικό Μουσείο. Αξίζει σίγουρα μια επίσκεψη στην εξαιρετική Βιβλιοθήκη της Δημητσάνας με σπάνιες εκδόσεις (15.000 τόμοι) και πλούσιο ιστορικό υλικό καθώς και Λαογραφική Συλλογή.

Στις γραφικές ταβέρνες της Δημητσάνας θα γευθείτε νόστιμο αρνί σούβλας, στιφάδο, κοκορέτσι, σπληνάντερο και παστό που φτιάχνουν οι ντόπιοι. Μην παραλείψετε να αγοράσετε γλυκά ταψιού, χυλοπίτες, μέλι, σκαλτσούνια, βούτυρο, τυρί, μαρμελάδες, καρύδια, κάστανα και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Το Φαράγγι του Λούσιου: Σε όλο το μήκος της περιοχής που διασχίζει ο Λούσιος, σχηματίζει ένα από τα ωραιότερα Φαράγγια της Πελοποννήσου, το Φαράγγι του Λούσιου. Ένα φαράγγι με μεγάλη ιστορία και σπάνιο φυσικό κάλλος. Εντυπωσιακή πλούσια βλάστηση που απλώνεται σε όλες τις πλαγιές του φαραγγιού ενώ το αλώβητο τοπίο που υπάρχει στις δασωμένες πλαγιές του λειτουργεί σαν φυσικός μηχανισμός καθαρισμού του περιβάλλοντος, παρέχοντας ανάπτυξη της χλωρίδας και διαβίωση της πανίδας.

Μέσα στο φαράγγι υπάρχει μεγάλη ποικιλία φυτών ενώ βρίσκουν καταφύγιο και πολλά άγρια είδη ζώων και πουλιών. Στις μικρές λίμνες του Λουσίου υπάρχουν πέστροφες προδίδοντας την καθαρότητα των υδάτων του ποταμού.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Start a Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: