Πολιτισμική γνώση εν κινήσει

Ο κόσμος παγκοσμιοποιείται ολοένα και περισσότερο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όλα -ή όλοι- είναι παντού ίδια. Οι επιτυχημένοι επαγγελματίες προσαρμόζονται στην κουλτούρα της εκάστοτε χώρας. Πώς μπορούμε λοιπόν να ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους

Αυτό που λέει η γλώσσα του σώματος: Στην Ελλάδα, τη Μακεδονία, την Ουγγαρία, την Αλβανία και τη Βουλγαρία, ένα απλό κούνημα του κεφαλιού προς τα πάνω σημαίνει «όχι», ενώ προς τα κάτω μπορεί να σημαίνει «ναι». Στις περισσότερες χώρες η χειραψία είναι αποδεκτή μέσα σ’ ένα επιχειρηματικό πλαίσιο, στην Ινδία, όμως, μια χειρονομία ‘Namaste’ θεωρείται πιο σωστή. Στις μουσουλμανικές χώρες δεν πρέπει να κοιτάζεις τον άλλο στα μάτια για πολύ, ενώ στην Ιαπωνία, θα πρέπει να κοιτάζεις στον λαιμό τον νέο σου συνάδελφο.

Γνώση των θρησκευτικών και πολιτιστικών εθίμων: Εάν προέρχεστε από κάποια δυτική χώρα, σίγουρα θα το σκέφτεστε διπλά πριν κανονίσετε ένα κυριακάτικο επαγγελματικό ραντεβού. Θα πρέπει όμως να είστε το ίδιο προσεκτικοί όταν κανονίζετε κάτι για την Παρασκευή με έναν μουσουλμάνο συνάδελφο ή για το Σάββατο, εάν βρίσκεστε στο Ισραήλ.

Η δουλειά και το αλκοόλ συνδυάζονται; Σε πολλά μέρη, η ιδέα του ποτού με συναδέλφους, πελάτες και δυνητικούς πελάτες θεωρείται φυσιολογική. Πολλές φορές μάλιστα ενθαρρύνεται, ως τρόπος να γνωριστούν οι άνθρωποι καλύτερα, να σπάσει ο πάγος ή ακόμη και να δικτυωθούν. Πριν όμως προτείνετε ένα ποτό –ή ένα γεύμα- με έναν πελάτη ή δυνητικό πελάτη σε κάποιο από τα ταξίδια σας, θα πρέπει να ξέρετε εάν σ’ αυτή τη χώρα αυτό θεωρείται σωστή επαγγελματική πρακτική.

Ντυθείτε κατάλληλα: Όλοι ξέρουμε ότι έχει σημασία να κάνουμε καλή εντύπωση στα επαγγελματικά μας, πώς όμως μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι η εμφάνισή μας είναι η σωστή; Ας αρχίσουμε με τις μουσουλμανικές χώρες – οπουδήποτε κι αν πηγαίνετε αξίζει να ελέγξετε πόσο αυστηρό είναι το πρωτόκολλο, στη Σαουδική Αραβία όμως είναι υποχρεωτικό για τις γυναίκες να φοράνε την abaya – ένα απλό, καφέ φόρεμα– σε όλες τις δημόσιες εμφανίσεις τους. Επίσης, απαγορεύονται τα πέδιλα. Στις λατινογενείς χώρες -Γαλλία, Ιταλία, Αργεντινή– άνδρες και γυναίκες επιχειρηματίες ντύνονται πάντα συντηρητικά και κομψά, ενώ στις αγγλοσαξονικές χώρες συχνά θεωρείται κατάλληλο ένα απλό παντελόνι κι ένα πουκάμισο.

Μην μένετε στο ξενοδοχείο του αεροδρομίου: Το ότι πολλοί επαγγελματίες θέλουν να μένουν όσο το δυνατόν πιο κοντά στο αεροδρόμιο είναι κατανοητό –και πολλές αλυσίδες ξενοδοχείων τους εξυπηρετούν ευχαρίστως. Αυτό μπορεί να λειτουργεί μια χαρά εάν συναντάτε συνεργάτες από πολυεθνικές. Πόσους όμως τοπικούς επιχειρηματίες θα συναντήσετε ποτέ εκεί; Εάν θέλετε να κατανοήσετε πραγματικά την τοπική κουλτούρα και να αναπτύξετε την επιχείρησή σας κάνοντας επαφές εκεί, χρειάζεται να βρεθείτε στην καρδιά του ενδιαφέροντός σας. Μείνετε στην πόλη, ζητήστε να μάθετε από τη ρεσεψιόν που βρίσκονται τα τοπικά επιχειρηματικά hotspots και πηγαίνετε εκεί.

 
Interim Global Social Media Manager 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Start a Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: