Αυξάνει τις θέσεις του σε ελληνικά assets το Oaktree Capital Πηγή:www.capital.gr

Του Ηλία Γ. Μπέλλου
 
Κοντά στην εξαγορά μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας της Εθνικής Τραπέζης φέρεται να βρίσκεται το αμερικανικό Private equity Oaktree Capital που παράλληλα ανακοίνωσε αύξηση θέσεων στο μετοχικό κεφάλαιο εισηγμένων στη Wall ναυτιλιακών επιχειρήσεων ελληνικών συμφερόντων αλλά και την πρόθεσή του να προχωρήσει σε εξαγορές ευρωπαϊκών τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων συμπεριλαμβανομένων προβληματικών δανείων στο shipping και το real-estate. Στην Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει εδώ και μήνες σειρά επαφών με Έλληνες επιχειρηματίες ενώ έχει συγκροτήσει και κοινοπραξίες με Έλληνες εφοπλιστές.
 
Το Oaktree Capital είναι λιγότερο γνωστό από άλλα αμερικανικά επενδυτικά σχήματα στην Ελλάδα αλλά σαφέστατα υπερδραστήριο. Πρόκειται για private equity που ίδρυσε ο Howard Stanley Marks και διαχειρίζεται κεφάλαια της τάξης των 77 δισ. δολ. Αρχικά μπήκε στα τέλη του 20011 στην ελληνικού management ναυτιλιακή Genmar με περισσότερα από 200 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία κατόπιν διπλασίασε, και μετά από ένα περίπου χρόνο προχώρησε σε συνεργασία με τις ελληνικές ναυτιλιακές OceanBulk και Star Bulk για την δημιουργία στόλου ποντοπόρων το τίμημα εξαγοράς του οποίου ενδέχεται να ανέλθει προοπτικά έως και το 1,3 δισ. δολ.
 
Το Oaktree φέτος το καλοκαίρι πέρασε από τα data rooms των Proton Bank και ΤΤ και πηγές αναφέρουν πως δεν στόχευε τόσο στην εξαγορά αυτών κάθε αυτών αλλά άδραξε την ευκαιρία να εξετάσει το ενεργητικό δυο τραπεζών που πιθανολογείτο έντονα ότι θα εντάσσονταν στην Eurobank όπως και τελικά έγινε.
 
Τώρα εξετάζει την απόκτηση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Gerakina Beach στη Χαλκιδική ιδιοκτησίας της Εθνικής Τράπεζας το οποίο νωρίτερα φέτος η τράπεζα επιχείρησε να πουλήσει έναντι 17 εκατομμυρίων ευρώ κατ’ ελάχιστο, χωρίς αποτέλεσμα. Το ύψος του τιμήματος αποτελεί και κλειδί για το εάν θα ευοδωθούν οι επαφές των δυο πλευρών αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες.
 
Όσον αφορά στις θέσεις του στο μετοχικό κεφάλαιο ναυτιλιακών ελληνικών συμφερόντων τα αποτελέσματα εννιαμήνου που ανακοίνωσε το αμερικανικό επενδυτικό σχήμα είναι αποκαλυπτικά: Αύξησε τις θέσεις του κατά 200% από το δεύτερο στο τρίτο τρίμηνο αποκτώντας περισσότερους τίτλους στην DryShips συμφερόντων Γιώργου Οικονόμου, ανοίγοντας θέση στην Capital Product Partners συμφερόντων Ευάγγελου Μαρινάκη και αυξάνοντας το ποσοστό του στην Star Bulk Carriers συμφερόντων Πέτρου Παππά, με την οποία διατηρεί όπως προαναφέρθηκε και μεγάλο joint venture. Έχει ακόμα θεση στην Baltic Trading του Πέτρου Γωργιόπουλου η οποία όμως εμφανίζεται μικρότερη από ότι νωρίτερα φέτος.
 
Σημειώνεται πως προ έτους το Oaktree Capital με μεσάζοντα την Goldman Sachs εξαγόρασε το 10% του δανειακού χαρτοφυλακίου της βρετανικής τράπεζας Lloyds, η οποία είχε μετά την Lehman περάσει σε ποσοστό της τάξης του 40% στον έλεγχο του βρετανικού δημοσίου. Η ονομαστική αξία των δανείων που φέρεται να απέκτησε τότε το αμερικανικό fund είναι της τάξης των 750 εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά οι πληροφορίες θέλουν να έχει καταβάλει πολύ λιγότερο από το 30% αυτής ή για την απόκτησή τους.
 
Τον Απρίλιο εξαγόρασε με σημαντικό discount από την Nordea και τμήμα των δανειακών υποχρεώσεων της Excel Maritime συμφερόντων Γαβριήλ Παναγιωτίδη.
 
Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο γενικός διευθυντής του fund John Frank υπογράμμισε πως το Oaktree παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την ευρωπαϊκή αγορά και συγκεκριμένα τις πωλήσεις στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών ειδικά στην ευρωπαϊκή περιφέρεια όπου το Real estate και η ναυτιλία εχουν ανακύψει ως τομείς με αυξημένα προβληματικά δάνεια και πολλαπλασιάζοντας οι σχετικές εκποιήσεις τους από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Εκτιμά ότι η τάση αυτή θα ενισχυθεί μετά την ανακοίνωση των πανευρωπαϊκών stress tests και την διαδικασία συμμόρφωσης των τραπεζών με τις κεφαλαιακές προβλέψεις της Βασιλείας ΙΙΙ.

Πηγή:www.capital.gr

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: