Πρόκειται για την πέμπτη πολυτιμότερη τουριστική αγορά διεθνώς, με τις ταξιδιωτικές της δαπάνες να ανέρχονται σε 32,5 δισ. δολάρια. Αυτά και μόνο είναι αρκετά για να δικαιολογήσουν τον «πόλεμο» που έχει αρχίσει μεταξύ των χωρών της Μεσογείου και των Βαλκανίων για το ποιος θα καταφέρει να κερδίσει όσο γίνεται μεγαλύτερα μερίδια από την τουριστική αγορά της Ρωσίας.
Ελλάδα, Τουρκία, Ουκρανία και Βουλγαρία, που αποτελούν τους βασικούς διεκδικητές της ρωσικής πίτας, έχουν ήδη ξεκινήσει να καταστρώνουν στρατηγικές μάρκετινγκ και να έρχονται σε επαφή με tour operators και πρακτορεία για να κλείσουν τα πακέτα της επόμενης χρονιάς. Όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια του «Black sea tourism forum & workshop» που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, έμφαση δίνεται όχι μόνο στην τιμή των προσφερόμενων ταξιδιωτικών πακέτων, αλλά και στην αύξηση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Η Ουκρανία έχει καταρτίσει σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης για την περίοδο 2014-2016, με έμφαση στην αύξηση των ροών καταρχήν από τη γειτονική Ρωσία. Παράλληλα προκρίνει επενδύσεις για τη βελτίωση των ξενοδοχειακών της υποδομών. Η Βουλγαρία από την άλλη βασίζεται στη δυναμική του χειμερινού τουρισμού, ενώ η Τουρκία περιμένει και αυτή πολλά από την ανάπτυξη των υποδομών της, με βασική τη δημιουργία του νέου αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης, αυξάνοντας ταυτόχρονα τον αριθμό των προορισμών που εξυπηρετεί σε 300 μέχρι το 2017.
Όσον αφορά στην πολιτική που θα ακολουθήσει η Ελλάδα, δεν είναι τυχαία η επίσκεψη που πραγματοποιεί από χτες η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη στη Μόσχα, κατά την οποία θα έχει συνάντηση με τον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τουρισμού κ. Aleksandr Radkov και τον αναπληρωτή επικεφαλής Evgeniy Pisarevskiy με θέμα την περαιτέρω ενδυνάμωση της τουριστικής συνεργασίας των δυο χωρών. Στην ατζέντα περιλαμβάνονται και συνεντεύξεις σε ρωσικά ΜΜΕ. Έχοντας παρακαταθήκη τις φετινές αφίξεις, οι οποίες θα φτάσουν το 1,2 εκατ. ξεπερνώντας κατά 200 χιλ. τις αρχικές προβλέψεις, ο στόχος τίθεται ακόμη πιο ψηλά.
Η Τουρκία παραμένει βέβαια ο κύριος ανταγωνιστής της Ελλάδας και η χώρα με τη μεγαλύτερη διαφημιστική προβολή στη Ρωσία. Από τις ευρωπαϊκές χώρες ο ανταγωνισμός προέρχεται κυρίως από Ισπανία και Ιταλία. Οι Ρώσοι τουρίστες φαίνεται πάντως να είναι πολύτιμοι και για άλλες αγορές, δεδομένου πως μετά την απόκτηση απευθείας πτήσεων, στο παιχνίδι μπαίνουν η Ταϊλάνδη, η νότια Κίνα, η Σρι Λάνκα και οι Μαλδίβες.
Αν και η μάχη για την απόκτηση των ρωσικών μεριδίων αναμένεται να είναι μεγάλη, οι ελληνικοί προορισμοί δείχνουν να είναι υπολογίσιμος αντίπαλος. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού που παρουσιάστηκαν στην ημερίδα, η Ελλάδα κατατάσσεται πλέον πρώτη στην ανταγωνιστικότητα μεταξύ των χωρών της Μαύρης Θάλασσας (ακολουθούν Τουρκία, Ρωσία, Γεωργία, Ρουμανία και Ουκρανία) και δεύτερη στο σκέλος των τουριστικών εσόδων μετά την Τουρκία, καταγράφοντας φέτος αύξηση της τάξης του 18%.Πηγή:www.capital.gr
Πηγή:www.capital.gr
Leave a Reply